Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолог посочва три основни признака на емоционално прегаряне

12 юли 2024, 21:16 часа

Олга Щербакова, медицински психолог, обяснява как да разберем, че човек има емоционално прегаряне, и какво да направим по въпроса.

Приблизително всеки трети пациент, който идва на преглед при психолог, показва признаци на емоционално прегаряне или синдром на хроничната умора.

Емоционалното прегаряне е синдром, който е резултат от хроничен стрес на работното място. Причините за него могат да бъдат както външни, така и вътрешни. Например претоварване, липса на сън, небрежно отношение към себе си и своите нужди, липса на професионално израстване, напрегната ситуация в екипа, съчетание на високи работни натоварвания и стрес в личния живот, наскоро прекарани заболявания (организмът няма време да се възстанови).

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Като цяло информационното и емоционалното претоварване често може да доведе до емоционално прегаряне на работното място, когато човек по някаква причина не е бил в състояние да се справи със стреса.

Основните признаци на емоционалното прегаряне са:

- Чувство на физическа и емоционална умора и изтощение. Човек се чувства лишен от енергия и мотивация;

- Нарастващо психическо отдалечаване от професионалните задължения. Лицето губи интерес към работата, изпитва неприязън, пълно безразличие или цинизъм към задачите;

- Намаляване на ефективността.

Признаци на емоционално прегаряне: Защо е опасно и как да се справим с него?

През последните три години се наблюдава повишено ниво на тревожност сред хората, несигурност за бъдещето, а страховете стават все по-остри. Това отчасти се дължи на общата ситуация в света, на страха от загуба на работата. Общата напрегната обстановка на работното място също оказва влияние.

Последиците от емоционалното прегаряне могат да бъдат различни: влошаване на здравето, депресия, напускане на работа. Лекарите обикновено препоръчват почивка, възстановяване на дневния режим, добавяне на приятни ресурсни дейности в живота, евентуално обучение или психотерапия, намиране на нов интерес към работата или дори нейната промяна.

Най-ефективна е превенцията на емоционалното състояние. Опитайте се да запълните живота си с интересни дейности и хора, следете за физическата и психическата си форма, намерете нещо интересно в работата си, общувайте с колеги и т.н.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес