Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане и поливане: Какво да правите със стайни цветя през есента?

01 октомври 2024, 07:15 часа

През есента дневните часове стават значително по-малко и навън започва да става по-студено. Стайните растения, както всички други, спират активния растеж и изискват по-различни грижи, отколкото през лятото. Освен това, през отоплителния сезон въздухът в домовете е сух - това също трябва да се има предвид, когато се грижите за вашите цветя. Експерти по цветята разказват как да предпазим растенията от преждевременно увяхване.

Светлина

Още: Какво задължително се сади през октомври

Липсата на светлина може да потисне цветята, така че някои от тях може да изискват допълнителна ултравиолетова светлина. Можете да добавите допълнителна светлина към растенията с помощта на фитолампи, като изберете спектър, близък до естествения. Можете да ги намерите в специализираните магазини.

Топло

За много растения вегетационният период се забавя през есента. Експертът съветва да се вземе предвид, че някои стайни цветя не понасят студ и теченията могат да им повлияят негативно. По-добре е временно да премахнете такива растения от первазите и да ги преместите на по-топло място. Нека да е на някое по-спокойно, закътано и топло място.

Още: Лунен календар за градинари: Какво трябва да се прави в градината от 30 септември до 6 октомври

Поливане

Експертите припомнят, че през отоплителния сезон трябва да внимавате с поливането на растенията и да се уверите, че получават достатъчно влага. Някои цветя трябва да се пръскат редовно, докато в други случаи можете да поставите съд с вода до саксията - самото растение ще абсорбира влагата от въздуха.

Експертите съветват да се използва чешмяна вода за пръскане на саксийните растения. Трябва да го поставите в контейнер и да го оставите да престои известно време. Папратите, според експертите, трябва да се пръскат всеки ден.

Още: 3 лесни начина да изчистите ръцете си след работа в зеленчукова градина

Трябва да сте наясно как правилно да поливате стайните си цветя. Също така е важно да знаете каква вода да изберете, каква трябва да бъде температурата и кога е най-подходящото време за поливане на растенията.

Трябва да знаете също кои места в апартамента не са подходящи за поставяне на стайни растения. Дори и при най-внимателна грижа, неправилното поставяне на цвете може да му навреди.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес