Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пристрастяването към тази храна се предава по генетичен път

25 юни 2024, 06:00 часа
Реклама

Изследванията показват, че генетиката играе важна роля в предпочитанията ни към определени вкусове и любовта ни към определени храни, включително шоколада. Някои гени също могат да повлияят на начина, по който усещаме сладкия и горчивия вкус.

Вижте още: Трябва ли да се белят доматите или не

Освен генетиката голямо влияние оказват семейните навици и средата, в която растем. Ако вашите родители, баби и дядовци са се наслаждавали на шоколад, има голяма вероятност и вие да развиете любов към този десерт.

Изследване на Нюйоркския университет показа, че любовта към сладките храни е наследствена и че желанието ни за сладко е заложено в гените ни. Изследователите направили експеримент върху две групи мишки. В едната са тези, чиито родители са били склонни към сладки храни, а в другата тези, чиито предци не са обичали сладко. Те успяха да докажат, че мишките, чиито родители обичаха сладкиши, наследиха същата склонност.

Учените са открили, че шоколадът съдържа триптофан, "шоколадов екстаз", химикал, който стимулира мозъка да отделя невротрансмитера серотонин, който в по-големи количества предизвиква чувство на удоволствие и щастие.

Шоколадът също така съдържа фенилетиламин, „шоколадовият амфетамин“, който създава усещане за привличане и вълнение.

Третата важна съставка на шоколада, която има успокояващ ефект, е теоброминът, който отпуска мускулите и създава усещане за лекота и приятност.

Шоколадът предпазва от инсулт

Предимствата на шоколада са, че бързо възстановява енергията, предпазва кръвоносните съдове от инфаркт, може да предотврати инсулт, облекчава предменструалния синдром, лекува анемия, особено при бременни жени.

В много култури шоколадът има специално място и често се използва в различни ритуали и празненства. Полезните ефекти на шоколада са известни още от периода на ацтеките в Южна Америка, които открили, че като смелят какаовите зърна на паста и добавят люти чушки и вода, могат да направят освежаваща и питателна напитка.

Вижте още: Две храни, които ядат всички столетници - могат да удължат живота до 100 години

Използвали са го за укрепване на висока надморска височина и при физически натоварвания, а фактът, че са използвали какаови зърна вместо пари, показва колко ценят какаото.

Освен с неустоимия си вкус, шоколадът е чудесен за сърцето и кръвообращението, за кожата и за мозъка. Понижава лошия холестерол, помага при отслабване, ако разтопите и изядете парче 20 минути преди хранене, а черният шоколад може да предотврати диабета. За съжаление, това не означава, че трябва да изядете цялата дъска наведнъж.

Шоколадът, какъвто го познаваме днес, е произведен през 1875 г. от швейцареца Даниел Петер чрез добавяне на алпийско мляко.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес