Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При пуснат климатик: как да определим подходящата стайна температура в жегите?

25 юли 2024, 14:44 часа

Каква е най-добрата температура за настройка на климатика?

За съжаление няма единна температура на климатика, която да е оптимална за всички хора. Тя е много индивидуална и зависи от най-различни обстоятелства. Дефинирането на най-подходящата работна температура на битов климатик се влияе от главно от мястото на ползване (къща, офис, апартамент), както и от експлоатационния сезон (охлаждане през лятото, отопление през зимата). Само като вземете предвид разнообразието от опции, можете да постигнете комфортна температура, получена от климатик.

Д-р Татяна Романенко разказва: 

Сезонен избор: каква температура да зададете на климатика?

По принцип най-подходящата температура, настроена в климатика за охлаждане, е 22–25 градуса. За комфортно допустим се счита диапазонът от 20 до 28 градуса при условие, че разликата между стайната и външната среда не е над 7. Иначе при смяна на помещенията допълнителното натоварване на имунната и сърдечно-съдовата система на човек ще се увеличи рязко.

В студения сезон нормалната температура, излъчвана от климатика, е възможно да стигне и 20 градуса – в зависимост от възможностите на оборудването и от личните предпочитания. По принцип няма строг лимит, понеже хората с помощта на дрехи може да постигнат комфортно ниво.

Климатик: Как да се охлаждаме правилно без риска за здравето?

Климатикът в апартамент: оптимална температура

Климатик в апартамент е отлично решение на проблема за отопляването в есенно-пролетния период. Ала не е достатъчно да го настроите на необходимата мощност. Необходимо е да се отчете разположението на помещенията, тяхната големина, височината на таваните, брой прозорци/врати. При малка площ е достатъчен един климатик за достигане на най-подходяща температура (за няколко стаи само едно устройство е недостатъчно).

Еднакви въздушни маси обаче циркулират в ограничено пространство. Кислородът като количество намалява (а въглеродният двуокис се увеличава). Човек има нужда от свеж въздух, затова вентилацията трябва постоянно да функционира. Ако вградената система не е ефективна, се налага да отваряте вентилационните отвори в прозорците. Модерните пластмасови прозорци просто настройвате на режим за микровентилация.

Оптимална температура на климатика в къща

Повечето самостоятелни къщи имат значителни площи. Това поражда особености в контрола на температурата. Ако обитателите се нуждаят от допълнително охлаждане или отопляване на въздуха, по-добре е да предпочетете по-мощен модел климатик или две устройства със средна мощност. Това улеснява постигането на оптимална температура в къщата.

Офисна комфортна температура

В зависимост от размера на конкретния офис се използват и битови климатици, но също и устройства от полупромишлен тип. Температурните препоръки са подобни тези в домашни условия. Но офисните екипи често се сблъскват с проблема с неравномерното разпределение на температурата в различните части на помещението.

Климатик в стаята: 5 сериозни проблема, които може да предизвика

За да не се превърне комфортната температура от климатичното устройство в ябълка на раздора, се налага служителите да правят компромиси. Климатикът не ще дава на всички някаква универсална „точна“ температура - затова някои ще сменят местата си, други ще променят начина си на обличане. Дори е възможно екипът да изключи климатика и да пожертва комфортната температура в името на здравето.

Общи препоръки

Често постигането на комфортната температура от климатика в жилище подлага здравето на рискове. Това най-вече важи за децата. Ако желаете да минимизирате всички рискове, би трябвало да спазвате следните условия.

Насочете въздушните потоци нагоре, та присъстващите в стаята хора да не усещат струите на въздуха, който духа.

Не спете под охлаждащи струи, независимо каква е според вас оптималната температура за нощното действие на климатика.

Сменяйте редовно филтрите за пречистване на въздуха.

Климатикът определя оптималната температура с помощта на своите сензори, разположени в горната част на помещението. Въздухът в близост до пода е по-студен, поради което децата, играещи на пода, често настиват.

Внимание! Статията е информативна. Не се самолекувайте, а се консултирайте с медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес