Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През лятото този предмет у дома е развъдник на микроби

25 юли 2024, 11:27 часа

Понякога най-неочакваните предмети в къщата могат да провокират опасни заболявания. През лятото, когато се потим обилно в жегите, трябва да полагаме специални грижи за хигиената си, категорични са специалистите.

Свикнали сме да мислим, че най-мръсните места в къщата са коридорът, защото там се съхраняват връхните дрехи, обувките и най-вече уличният прах, както и тоалетната, защото именно в тоалетната живеят милиарди бактерии.

Изследванията обаче показват: могат да се очакват неприятни изненади на напълно неочаквани места. Например в кухнята голяма опасност представлява парцалът, с който се бършат масите. Той постоянно е в контакт с храна, мазнини и различни замърсители. В спалнята ви очаква още една изненада - оказва се, че калъфките за възглавници могат да бъдат истинска среда за размножаване на опасни микроби.

Предметите, които винаги са мръсни и трябва да се почистват

Учените са стигнали до извода, че на възглавницата живеят много различни бактерии. Някои микроорганизми изобщо не са опасни. През лятото обаче ситуацията се променя значително. В апартаментите е горещо и задушно, хората се потят обилно, докато спят. Калъфката за възглавница попива всичко това. Като резултат, може да има 17 000 повече бактериални колонии на повърхността на една възглавница, отколкото на тоалетна седалка.

Мъртвите кожни клетки и потта служат като храна за акарите, те привличат тези членестоноги и те активно се размножават в „вкусна“ среда.

Заради изобилието от бактерии върху спалното бельо на хората, могат да се появят циреи, както и гнойни пъпки по лицето.

Освен това, учените са открили други опасни бактерии, които могат да причинят:

·       очни инфекции;

·       ендокардит;

·       пневмония, менингит;

·       мускулно-скелетни инфекции.

А грам-положителните коки върху калъфките за възглавници могат да доведат до синдром на токсичен шок и други инфекции, които са резистентни на антибиотици.

Ще паднете, когато разберете кои са най-мръсните предмети вкъщи

Колко често трябва да се сменя спалното бельо?

Спалното бельо трябва да се сменя веднъж седмично, тоест на всеки 7 дни. Ако осъзнавате, че в дома ви е горещо и се потите обилно през нощта, тогава можете да правите това по-често.

Освен това, има определени условия, при които спалното бельо трябва да се сменя по-често от веднъж седмично, ако:

·       спиш гол, без пижама;

·       имате мазна кожа и пърхот;

·       има кожни заболявания;

·       прекарвате целия ден в леглото (работа, хранене, гледане на телевизия);

·       има котка или куче, което има достъп до леглото ви;

·       сте алергични по време на периода на цъфтеж на растенията - през пролетта и лятото алергените могат да се настанят на леглото ви.

По-добре е да избягвате гладенето на спално бельо

Под въздействието на високите температури при гладене на спалното бельо се увеличава плътността на влакната. Това намалява хигроскопичността на тъканта. В резултат на това не позволява на въздуха да преминава през кожата и започва да абсорбира течността по-зле.

Що се отнася до пелените и спалното бельо за бебета, тук важи същото правило. Ако сте много загрижени за въпроса за топлинната обработка, тогава редовното гладене може да бъде заменено с парна обработка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес