Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на божури: кога и как е най-добре да го направите

05 октомври 2024, 16:00 часа

Божурите може да не се нуждаят от разделяне, но градинарите често искат да разделят корените, за да отглеждат повече растения или просто да преместят божурите на ново място. И това ще работи добре за повишаване на здравето и жизнеността на вашите растения.

 

Кога да пресаждате божури

Още: Кога е най-добре да засадите божури през есента?

За разлика от много многогодишни растения, божурите могат да растат десетилетия без много грижи от градинарите. Все още има случаи, когато разделянето и презасаждането на божури може да помогне за подмладяване на растението и да му даде нов живот. Ето защо е важно да знаете кога да пресадите божурите.

Определянето кога да се разделят божурите зависи от сезона и общата възраст на растението. В идеалния случай добрите кандидати за разделяне ще бъдат добре установени растения, които изглеждат здрави и не показват признаци на заболяване или стрес. Есента е най-доброто време за преместване на тревисти божури, когато те отдавна са преминали растеж и навлизат в латентно състояние.

Поради по-хладните условия на отглеждане, пресаждането на божури през есента често ще доведе до по-силни растения. Градинарите, които се стремят да намалят риска от болестта на божура, определено трябва да пресаждат в края на сезона, но така че до края на есента да има време да се вкорени добре.

 

Още: Кога и как да засадите божури през есента?

Къде да засадите отново божурите

Когато пресаждат божури, градинарите все пак ще трябва да вземат предвид специалните нужди за растеж на растението. Това означава, че всяка зона трябва да бъде добре дренирана. Въпреки че растенията ще могат да се адаптират към места с частична сянка, те ще произведат най-много цъфтеж там, където могат да получат пълно слънце.

 

Как да разделим храст божур

Още: Как да наторите божурите точно сега?

Преди да започнете да изкопавате божурите, първо помислете дали искате да премахнете цялото растение или само малки части. Изкопаването и премахването на малки части от растението може да бъде по-лесно. Процесът на изкопаване, разделяне и пресаждане на цялото растение изисква много усилия. С помощта на лопата внимателно изкопайте периметъра на всяко растение, като работите в голям кръг, за да избегнете повреда на корените на растението. След това храстът на божура може да се повдигне и измие от излишната пръст.

След като отстраните излишната почва, използвайте чифт ножици, за да отделите кореновите части, като се уверите, че всеки сегмент има поне три до пет жизнеспособни пъпки. Ако искате само да пресадите божура на ново място, можете да пропуснете тази стъпка, което ви позволява да преместите цялата коренова маса на новото място за засаждане.

За да пресадите божурите през есента, изкопайте плитка дупка, около два пъти по-голяма от ширината на корена. Поставете корена в дупката, като го поставите хоризонтално и се уверете, че всяка пъпка сочи нагоре. Внимателно запълнете дупката, така че всяко нарастващо око да е покрито с не повече от 5 см пръст. Божурите, засадени твърде дълбоко, може да не покълнат добре през пролетта или да не цъфтят. И накрая, имайте предвид, че разделените божури може да се нуждаят от допълнителен сезон или два, преди да цъфтят отново.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес