Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекаленото пиене на вода в жегите може да ни създаде следните проблеми

29 юли 2024, 13:44 часа

Водата е извор на живот. Най-честият съвет през лятото, който специалистите оправят към нас, за да се чувстваме по-добре в жегите, е да пием повече вода. Колко повече обаче и какво е адекватното количество, което не поражда риск от проблеми? Прекаленото пиене на вода изненадващо се оказва не по-малък риск от обезводняването. Симптомите и последствията са различни, но опасността е еднакво не за подценяване. Вижте до какво може да доведе прекаленото пиене на вода в жегите и как да не допуснете това да се случи.

Прекаленото пиене на вода – възможни последствия

Пиенето на твърде много вода може да бъде опасно. Някои здравословни проблеми също водят до опасно задържане на вода, без да сте прекалили с изпитите количества. И макар обикновено да говорим за дехидратация, прием на недостатъчно количество вода и последствията от това, прекомерното пиене на течности също поражда рискове.

Лекар: Ето кога не трябва да пием вода

-          Задържането на твърде много вода в тялото поради прекомерен прием или поради заболяване, водещо до задържане на вода, може да причини токсичност на водата. Явно всяко прекаляване, дори да е с водата, която непрекъснато ни припомнят да пием, е опасно за здравето и има негативни последствия. Токсичността е резултата от количества вода в тялото по-големи от тези, които бъбреците могат да отделят. Нарича се още отравяне с вода.

-          Електролитен дисбаланс. Тялото е съвършена система, при която проблеми или грешки в една част, водят до проблеми в друга. При прием на неадекватно големи количества вода е възможен електролитен дисбаланс, какъвто наблюдаваме и при дехидратация като например тази, причинена от стомашно-чревни неразположения. При задържане на голям обем вода в тялото, количеството натрий (сол) става твърде разредено и се развива хипонатриемия.

-          Оказва се, че приемът на вода по време на активен спорт от професионалистите поражда рискове за тях – възможни са както задържане на вода, така и прекомерна хидратация, водеща до рискове и до електролитен дисбланс.

-          Приемът на някои лекарства, включително такива за хронични заболявания, може да доведе до задържане на вода и всички произтичащи от това негативни последствия. Такива лекарства са диуретиците, лекарства за психични заболявания и др.

Прекаленото пиене на вода – как да го разпознаем?

Може да заподозрете, че приемате твърде малко или твърде много вода, ако погледнете цвета на урината си – тъмният – като бира – сочи, че не приемате достатъчно вода и сте дехидратирани, докато твърде бледата сочи, че  в тялото ви има твърде много вода. Нормалният цвят, подсказващ, че приемате адекватни количества е бледо жълт.

Може ли пиенето на вода, престояла една нощ, да ви разболее?

В случай, че не сте заподозрели, че сте приели прекомерни количества вода, вероятно ще изпитат следните симптоми на хипонатриемия – проблеми с функционирането на мускулите, главоболие, гадене и повръщане, промени в психическото състояние като объркване или дезориентация, сънливост.

Подобно състояние е опасно, защото поражда риск от смъртност ако не се предприемат мерки и не се премине към лечение, тъй като състоянието представлява неправилно функциониране на централната нервна система, завършващо с гърчове. Обикновено засегнати са спортистите, но и хора, които работят на открито и това налага прием на големи количества вода не са защитени.

Попитайте вашия лекар какво количество вода трябва да изпивате за 24 часа  спрямо вашите килограми, начин на живот, индивидуални  нужди и следете дали го спазвате, за да не сте застрашени от прекаленото пиене на вода.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес