Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Практичен съвет: Ето как да белите домати за консервиране за секунди

09 август 2024, 06:20 часа

Доматът е един от продуктите, които се отглеждат в почти всеки български двор, без който много от нашите ястия не биха били същите. Неговата сладост, приятно съчетана с лека киселина, предлага незаменимо усещане за свежест.

Още: Мит или реална опасност: Какво казват експертите за комбинацията от риба и мляко

Вкусът не е единственият плюс на доматите, те предлагат много ползи за здравето. Имат много богат хранителен и здравословен профил.

Как да обелите домати

Започнете, като премахнете дръжките на доматите и направете кръстосан разрез в гладката част. Сложете тенджера с вода на огъня и когато заври, сложете един по един доматите. Оставете ги там за 1-2 минути и след това ги поставете в купа със студена вода за още 2 минути. След това с помощта на нож отстранете обелката.

Как да съхраняваме зрели домати

Когато доматите са добре узрели, те могат да се съхраняват на хладно място с температура от 12 до 20 градуса по Целзий. В тази среда те могат да се съхраняват до 2 дни, без да се застраши дейността на ензимите, които отчуждават вкуса на домата.

Как да съхраняваме недостатъчно узрели домати

Категорично тези домати не трябва да се слагат в хладилник. Те трябва да се съхраняват на стайна температура, поставени на един слой и далеч от пряка слънчева светлина.

Ключът към свежестта е да съхранявате доматите с главата надолу (опашката надолу), докато узреят достатъчно. Причината да се съхраняват обърнати е, че по този начин се предотвратява изсъхването на домата и мухъла.

Още: Сирената, които МОЖЕТЕ да замразите и тези, които не трябва

Един от начините да осигурите по-дълъг живот на доматите извън хладилника е да поставите тиксо около областта на опашката. Ако доматите са зелени, поставете ги с главата надолу в хартиен плик и ги оставете на хладно, докато узреят напълно.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес