Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помагат ли ядките за здравето на сърцето и каква е препоръчителната доза

22 август 2024, 17:31 часа

Ядките, като част от здравословната диета, са много полезни за здравето на сърцето. Те съдържат мононенаситени мастни киселини и много други хранителни вещества.

Още: Пчелен прашец: Наистина ли е полезен за всеки

Освен това можете да ги консумирате между храненията, въпреки че съдържат много калории. Поради тази причина бъдете пестеливи в дажбите. Въпреки това ядките са по-добри от друга храна с мазнини или сол.

Помагат ли ядките на сърцето

Ядките са полезни за здравето на сърцето и намаляват риска от преждевременна смърт от сърдечни заболявания.

Те могат да се нарекат опасни само ако сте алергични към тях, в противен случай трябва да ги включите в хранителния си режим. Един от начините, по който орехите ви помагат да поддържате здравето на сърцето, е чрез понижаване на лошия холестерол. Последният играе основна роля в блокирането на кръвоносните съдове.

Яденето им помага да се намалят шансовете за образуване на кръвни съсиреци, благодарение на които сърцето претърпява фатален удар.

Фантастичните ползи от орехите

Ненаситени мазнини

Добрите мазнини в орехите понижават нивата на лошия холестерол.

Омега-3 мастни киселини

Тези киселини се намират главно в рибата и ядките. Мастните киселини са полезни за сърцето и преди всичко предотвратяват опасни колебания на сърдечната честота.

Фибри

Всички ядки съдържат фибри, които помагат за понижаване на холестерола. Фибрите също играят ключова роля в предотвратяването на диабет тип 2.

Витамин Е

Този витамин предотвратява запушването на кръвоносните съдове, което причинява коронарна болест.

Растителни стероли

Тези вещества помагат за намаляване на холестерола. Те се добавят към продукти като маргарин или портокалов сок, за да ги направят по-здравословни. Тези вещества се намират естествено и в орехите.

L-аргинин

Това вещество подобрява здравето на кръвоносните съдове и ги прави по-гъвкави и по-малко податливи на проблеми с кръвообращението.

Още: Природни средства: Как действа царичето при хора с анемия

Здравословно количество ядки

80 процента от съдържанието на ядките са мазнини. Въпреки че повечето от тези мазнини са здравословни, те трябва да се консумират умерено. Здравословното количество е 4 порции по 40 грама ядки на седмица.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес