Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага или пречи краставицата при гастрит

06 септември 2024, 19:43 часа

Гастритът е възпаление на стомаха, което причинява много здравословни проблеми. Експертите обясняват, че бактерията Heliobacter pylori е отговорна за инфекцията и възпалението във вътрешната обвивка на стомаха. То може да бъде остро и краткотрайно или хронично с продължителност месеци или години.

Още: Хипотиреоидизъм: Четири лесни начина за лечение у дома

Други видове гастрит се причиняват от прекомерна употреба на алкохолни напитки и някои противовъзпалителни лекарства. Експертите са идентифицирали и отделни случаи, при които имунната система атакува самите стомашни клетки, което означава, че гастритът се превръща в автоимунен медицински проблем.

Симптоми на гастрит

Най-честите симптоми на гастрит са:

  • Липса на апетит
  • Гадене и повръщане
  • Оригване и газове след хранене
  • Парене в стомаха и горната част на корема
  • Усещане за подуване на корема след хранене
  • Постоянна болка под ребрата

Помага ли краставицата срещу симптомите на гастрит

Има хора, които описват краставицата като чудесна храна срещу симптомите на гастрит. Други се оплакват, че краставицата влошава симптомите. Заключението на лекари и здравни експерти не е еднозначно. По-долу обаче ще прочетете всичко, което трябва да знаете за ролята на краставицата.

Проучване отпреди няколко години пише, че краставицата, заедно с много други храни, е ефикасна срещу киселини. До този резултат се стига след експеримент с изкуствен стомах за тестване и измерване на ефекта на определени храни върху киселинността.

Експертите отбелязват, че високото съдържание на вода в краставицата помага срещу киселинен рефлукс, като увеличава теглото на стомаха и го промива от киселинност. Краставиците също помагат за елиминирането на токсините от тялото, нещо от решаващо значение за хората, страдащи от гастрит, тъй като токсичните вещества влошават симптомите.

Освен краставица, пациентите с гастрит могат да консумират и други зеленчуци като броколи, зеле и репички. Доказано е, че всеки от тези зеленчуци има неутрализиращи способности на киселинността на водата. Всъщност броколито имат най-високо ниво на анти-киселинност, осигурявайки същото облекчение като содата за хляб или фармацевтичните лекарства.

Още: Природни средства: Облекчаване на киселини и рефлукс

Ако забележите, че гореизброените храни влошават гастрита в организма ви, тогава се въздържайте от консумация и се консултирайте с вашия лекар за по-специализиран хранителен режим.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес