Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от златната напитка: Как помага при бъбречни проблеми

31 юли 2024, 10:34 часа

Разпространението на бъбречните заболявания претърпя прогресивно увеличение през последните години.

В много случаи някои пациенти следват стриктно медицинско лечение в клиники или болници, но наред с тях и терапии от народната медицина, които включват предимно билки, грудки и други природни средства.

Още: Учени разкриха: Честотата на изхождане влияе на здравето ни

Една от най-добрите подправки срещу заболявания и поддържане на здравето на бъбреците е куркумата.

Куркума, подправката, която помага срещу бъбречни заболявания

По данни на специалисти тази подправка помага много за облекчаване на симптомите при пациенти, страдащи от бъбречни заболявания. Тези полезни свойства на куркумата се приписва на куркумина, активна съставка, която забавя прогресията на хроничните заболявания и предотвратява проблеми с бъбреците.

Куркуминът се счита за антиоксидант и противовъзпалително средство. Той придава и характерния цвят на куркумата. Куркуминът е доказано ефективен при лечението и контрола на пептична язва, псориазис, диабет, атеросклероза и други.

Малки проучвания върху ползите на куркумин в куркумата показват, че само за три месеца редовна консумация, той може да понижи систоличното кръвно налягане, да избегне отделянето на излишен протеин в урината и да предотврати кървене през пикочните пътища.

Освен това е установено, че тази подправка подобрява възпалителните маркери при пациенти на диализа, подобрява нивата на липидите в кръвта и намалява риска от бъбречно заболяване.

Странични ефекти на куркумата

Още: Смокинови листа: Невероятни ползи за здравето и как да ги използваме

В сравнение с други природни средства, куркумата е безвредна подправка, която тялото понася дори във високи дози. Въпреки това, куркумата трябва да бъде придружена от черен пипер, за да може тялото да усвои напълно нейните ценности. Черният пипер помага за усвояването на куркумин на ниво от над 2000 процента. При някои хора куркумата може да причини храносмилателни проблеми като запек, гадене, повръщане, киселинен рефлукс и коремна болка.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес