Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Покълнал чесън: Да го ядем или да го изхвърлим

02 юли 2024, 05:20 часа
Реклама

Ако някога сте виждали покълнал чесън в дома си, вероятно сте се замисляли дали да го ядете. Изобщо не ви обвиняваме: Тези зелени стръкове, които излизат от луковицата, не изглеждат особено апетитни. Но това, че нещо по храната изглежда странно, не означава непременно, че е лошо (гледаме внимателно: кафяви петна по карфиола и бели следи по бейби морковите).

Още: Лозовите листа: Неочаквани ползи за вашето здраве

И така, какво става с покълналия чесън? Безопасен ли е все още за консумация, или трябва да отиде направо в кофата за боклук?

Експертите всъщност призовават хората да не изхвърлят покълналия чесън. Ето защо: Покълналият чесън има дори повече полезни за сърцето антиоксиданти, отколкото по-пресните луковици. Как е възможно това? Както може би знаете, чесънът като цяло е известен с много ползи за здравето. Според Кливландската клиника чесънът може да повиши имунитета ви, да действа противовъзпалително, да подобри здравето на сърцето и да ви осигури по-добър вид на косата и кожата. Предишни проучвания са показали, че покълналите бобови и зърнени култури имат по-висока степен на антиоксидантно действие, така че учените естествено са били любопитни дали същото ще важи и за покълналия чесън.

Както съобщават изследователите - чесънът, покълнал за пет дни, не само е имал по-изразена антиоксидантна сила от пресния чесън, но и е успял да защити клетките в лабораторни условия от определени видове увреждания. Въпреки че тази информация може да е много вълнуваща за всеки, който иска да увеличи антиоксидантите в храната си, струва си да се има предвид, че покълналият чесън може да не е най-вкусният чесън, който някога сте яли.

Още: Какво причинява мълниеносната болка, пронизваща фронталния лоб

Според информация стръковете на покълналия чесън са с особено горчив вкус. Така че, ако не сте почитатели на горчивите вкусове, имате възможност да изрежете кълновете и просто да използвате луковиците, както обикновено при готвене. А ако метеорологичните условия са благоприятни за градинарство, можете дори да опитате да засадите скилидките с кълновете нагоре, за да отгледате собствен чесън.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес