Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подут корем: С тези лесни хитрости ще забравите за този проблем

27 август 2024, 16:05 часа

Ако често имате усещане за подут корем или газове, това не означава непременно, че нещо не е наред с храносмилането ви. За да сведете газовете и дискомфорта, които носят, до минимум, има няколко метода, които веднага ви идват на помощ.

Още: Мускулни болки: Естествен лек, който действа

Опитайте да издърпате мускулите

Разтягането на мускулите може да бъде много ефективно в борбата с подуването на корема. Когато се чувствате подути, мускулите на гърба и корема ви са стегнати, защото органите ви се разширяват.

Ето защо изтеглянето им може да бъде начин да намерите облекчение. Освен това ще засилите кръвообращението, което ще накара храносмилателните органи да работят още по-усилено.

Упражнение

Редовните упражнения помагат на тялото ви да работи по-ефективно. Този метод може да помогне за тонизиране на стените на червата ви, като по този начин улесни циркулацията на отпадъците през тях. Дори упражнения с ниско въздействие като ходенето могат да помогнат.

Консумирайте повече вода

Пиенето на достатъчно вода помага при храносмилателни проблеми, които могат да доведат до подуване на корема. Не само водата, но и храни като краставица, целина и диня са богати на вода и са от полза.

Можете да опитате лекарства без рецепта

Някои медикаменти, които намаляват газовете и подуването на корема, са доказали ефикасността си в научни изпитвания. Преди да опитате някое такова лекарство, първо се консултирайте с вашия лекар.

Яжте достатъчно фибри

Не изключвайте фибрите от диетата си, дори и да ви карат да се подувате малко. Както знаете, диетата, богата на фибри, е важна за нормалната работа на храносмилателната система.

Още: Помагат ли ядките за здравето на сърцето и каква е препоръчителната доза

Търпението, което може да е необходимо, за да изградите бавно толерантност към тези видове въглехидрати, си заслужава.

Започнете, като добавяте храни с високо съдържание на фибри в малки количества, например половин чаша или по-малко. Не забравяйте да пиете много течности и да спортувате, тъй като те помагат за придвижването на храната през храносмилателния тракт.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес