Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодови мушици: Ето как да се отървете от тях завинаги

25 юли 2024, 16:40 часа

Плодовите мушици са малки, но причиняват много неприятности. Тези насекоми са привлечени от влага и ферментирали продукти. Когато стоят върху плодове, мивки, развалена храна, бутилки и други, мухите могат да снасят до 500 яйца наведнъж. По-долу следва някои много прости методи, за да държите мухите далеч от вашата кухня.

Още: Това са най-токсичните продукти, а ги има във всеки хладилник

Как да предотвратим замърсяване на храната от мухи

Измийте плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците трябва да се измият добре с много вода веднага щом ги донесете у дома. Чрез измиване премахвате не само пестицидите, но и невидимите яйца на мухите, които се крият в плодовете и зеленчуците. След измиване плодовете и зеленчуците трябва да се поставят в чисти торби или контейнери.

Поддържайте кухнята чиста

Уверете се, че чиниите са измити, мивката чиста и кухнята също. Почистете добре с ябълков оцет хладилника, печката, плота и всяко възможно място, където мухите могат да снасят яйца. Тръбите на мивката могат да се почистят, като първо се изсипе сода за хляб и след това бял оцет.

Плодове

През летния сезон купите с плодове стоят на плота или на откритата маса. Това ги прави по-лесна мишена за мухи. Специалистите съветват купите да се увият с тънък стреч или капак.

Прекомерно поливане на растенията

Ако прекалявате с поливането на стайните си растения, ще привлечете мухите в помещението. Растенията трябва да се поливат, когато повърхността им е напълно суха.

Как да елиминираме плодовите мухи

Ябълков оцет

Напълнете купа с ябълков оцет и я дръжте много близо до мястото, където обикновено се събират мухите. Поставете няколко парчета плод в купа и я покрийте с добре затворена найлонова торбичка. Направете с клечки за зъби няколко малки дупки, които ще служат за капана за мухи. Те няма да могат да избягат и по този начин ще имате чиста среда от мухи.

Лавандула

Ароматът на лавандула е отблъскващ за мухите. Можете сами да отглеждате растението или да използвате капки етерично масло в определени части на къщата.

Карамфил

Още: Защо в някои страни не държат яйцата в хладилник: Безопасно ли е и ние да го правим

Семената от карамфил държат мухите далеч от дома. Вземете портокал, разрежете го наполовина и забийте 30 семена от карамфил в пулпата. Мухите ще изчезнат за миг.

Пчелна трева

Поставете 10 капки етерично масло от пчелна трева в бутилка със спрей, пълна с вода. С него можете да напръскате шкафовете, стените и кухненския плот. Това ще придаде добър аромат и мухите ще изчезнат веднага.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес