Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет подходящи храни при ниско кръвно налягане

04 септември 2024, 14:36 часа

Ниското кръвно налягане е тревожно състояние, на което не се обръща достатъчно внимание в сравнение с хипертонията. Оптималните нива на кръвното налягане трябва да бъдат 120/80 mm Hg, а за ниско се смята кръвно налягане около 90/60 mm Hg.

Още: Защо промените във времето влошават ревматизма и как да облекчим болката по естествен начин

Най-честите симптоми на ниско кръвно налягане включват: замайване, отпадналост, гадене и замъглено зрение. Дехидратация, промени в начина на хранене, интензивна физическа активност, анемия, стрес, щитовидна жлеза, ниска кръвна захар са някои от причините за ниско кръвно налягане.

Последното може да се управлява по-добре чрез определени храни. Към най-подходящите храни и напитки при ниско кръвно налягане спадат:

Кафе

Известно е, че кофеинът има способността моментално да повишава кръвното налягане. Ако внезапно е паднало кръвното ви, изпийте чаша кафе или чай. Тези две напитки стимулират сърдечно-съдовата система и ускоряват сърдечната честота.

Чай от женско биле

Пиенето на този чай помага за повишаване на кръвното налягане, тъй като забавя ефекта на алдостерона. Последният е хормон, който регулира ефекта на солта върху тялото.

Маслини

Маслините са богати на витамин Е, желязо и мед. Техният солен вкус и солените храни като цяло повишават кръвното налягане.

Храни, богати на витамин B-12

Хората с ниско кръвно налягане трябва да консумират повече храни, богати на витамин B-12. Ниските количества от този витамин могат да причинят анемия, която неизбежно води до спад на кръвното налягане. Яйцата са много богат източник на витамин B-12.

Вода

Дехидратацията има сериозни последици върху обема на кръвта. Намаляването на обема на кръвта води до понижаване на кръвното налягане, особено когато човек извършва определена физическа дейност.

Още: Преди или след хранене: Кога да пием рибено масло и други витамини

Специалистите съветват да пиете много вода и редовно.

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес