Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паразити, хепатит, лишеи: Какво можете да „донесете“ от плажа?

30 юли 2024, 12:22 часа

След плуване и дори редовни слънчеви бани можете да се върнете у дома от плажа с цял куп инфекции. Нека да разберем как да защитите себе си и вашите близки по време на лятната ваканция.

В повечето случаи инфекцията става чрез вода, тъй като това е обичайното местообитание за много опасни бактерии, вируси и паразити. Освен това е много по-лесно да получите неприятен „подарък“ в басейн със застояла вода, тъй като в него няма нищо, което да пречи на микроорганизмите да се размножават неконтролируемо.

Какви опасни болести можете да заразите на непроверени градски плажове и забранени за плуване водоеми?

5 опасни бактерии, които ви дебнат в морето и как да се предпазите от тях

Хепатит

Да, напълно възможно е да се заразите с хепатит А и Е чрез замърсена вода - шансовете да се разболеете са особено големи, ако случайно сте погълнали топла, престояла вода.

"Плажна трихофития"

Това е името на питириазис версиколор, който е типичен за любителите на плажа. Неговите патогени обикновено живеят в топла вода и попаднали върху кожата, предизвикват появата на малки розови или кафяви петна по гърба, врата, подмишниците и раменете, които са неприятно сърбящи.

Ентеровируси и серозен менингит

Причинителите на тези инфекции също обичат топлата вода, особено в езерата, кариерите и язовирите. Ентеровирусите се проявяват с треска, болки в ставите и мускулите, възпалено гърло (както при възпалено гърло), гадене, повръщане и диария. Но вирусът на серозния менингит може да причини възпаление на меките менинги, което се проявява под формата на тежка мигрена, треска, фотофобия и болка в мускулите на врата.

Море, езеро или басейн: Къде рискът от заразяване с кожни болести е по-голям?

Паразити

В повечето случаи почиващите се заразяват с болест, наречена „сърбеж на плувеца“ или церкариаза. Неговите причинители са церкарии, ларви на плоски метили, чиито носители са мекотели, живеещи в топла, застояла вода.

Сигурен признак за изобилието на паразити във водоема е голям брой водолюбиви птици там. Така че, ако забележите много патици или други птици, по-добре не плувайте на такова място.

В допълнение към метилите, паразити като острици, кръгли червеи, токсоплазми и лямблии се чувстват свободно на плажа. Вярно, те не живеят във водата, а в почвата. Ето защо не трябва да позволявате на децата да пъхат в устата си ръце или лъжичка, замърсена с пясък, така че яйцата на хелминтите да не попаднат в тялото.

Женски болести

Плуването в студена вода може да причини възпаление на яйчниците или придатъците, но това не е единствената опасност, която заплашва женското тяло. Ако водоемът е достатъчно чист, тогава има голяма вероятност да получите инфекция на вагиналната лигавица заради поглъщане на E. coli.

Как да се предпазите?

На първо място, изберете за почивка онези плажове, които са проверени от специалисти на Rospotrebnadzor. Ако дадено водно тяло или неговият плаж са обявени за неподходящи за отдих, определено не си струва риска.

Докато плувате, опитайте се да не потапяте главата си или да не поглъщате вода, особено ако релаксирате на езеро или езерце.

Никога не лягайте на гол пясък – винаги използвайте постелки или одеяла. И ако участвате в плажен пикник, измийте добре ръцете си след контакт с вода или пясък.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес