Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парадокс: Италианците ядат калорични храни, но не пълнеят

24 септември 2024, 20:00 часа

Балансирано хранене - италианците са добри в това. А и кой би оспорил, че яденето на италианска храна е вкусно и подхранващо! В Италия е лесно да се намерят пресни, ароматни и здравословни продукти. Традиционната италианска кухня следва средиземноморския модел на хранене, който се фокусира върху прости, цели и естествени съставки, което я прави една от най-здравословните диети в света.

Многобройни проучвания показват ползите от средиземноморската диета:

- загуба на тегло;

Още: За тънка талия: Кето пица БЕЗ брашно

- поддържане на нормални нива на кръвната захар;

- намаляване на риска от различни заболявания - от сърдечносъдови до депресия.

Изненадващо е, че затлъстяването е рядкост в Италия, въпреки изобилието от паста, пица и други подобни ястия.

Разнообразие

Още: Страхотен италиански вкус: Домашна пица с пресни домати

Диетата може да се различава леко в отделните региони в зависимост от традициите и местните продукти. Но като правило италианците предпочитат да се хранят с натурални продукти, като избягват консервантите и изкуствените добавки, обръщайки специално внимание на качеството и разнообразието на ястията.

Плодове вместо шоколад

Италианските жени не отказват шоколад или други сладкиши, но в умерени количества. Въпреки това италианките обикновено задоволяват желанието си за сладко с плодове вместо с висококалорични десерти.

Зехтин

Още: 5 трика за по-здравословна пица

Зехтинът в Италия е основен източник на мазнини. Къде другаде, освен в Италия, можете да се насладите на висококачествено екстра върджин олио. Известно е, че редовната консумация на зехтин намалява риска от сърдечносъдови заболявания, възпаления, рак, полезен е за стомашно-чревния тракт и подобрява когнитивните функции.

По-малко месо

В Италия се консумират по-малко месни ястия, отколкото в други европейски страни. Вместо това италианците предпочитат рибата, която осигурява на организма омега-3 мастни киселини, както и други източници на протеини като бобови растения, ядки и сирене.

Полезни традиции

Италианките умеят да контролират апетита си и не преяждат в условията на стрес. Те се отпускат и общуват, докато се хранят с часове, а след вечеря предпочитат спокойна разходка из града. Жената в Италия не се притеснява за калориите, обръща голямо внимание на съня и почивката, знае как да се отпусне, наслаждавайки се на момента, и намира баланс между работата, почивката и грижата за себе си.

Хранителните навици на италианката могат да се смятат за еталон за здравословно хранене. Тя спазва баланс между качество и количество:

- много плодове и зеленчуци;

- умерена консумация на здравословни мазнини;

- много въглехидрати, риба, пилешко и пуешко месо и много малко червено месо;

- ограничаване на сладките газирани напитки, чипса и майонезата.

С други думи, италианците не се вманиачават по етикетите или диетите, а просто се хранят здравословно и питателно и водят активен начин на живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес