Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде идва думата карантина и колко дни е била

27 октомври 2024, 21:30 часа

Думата “карантина” е една от малкото венециански думи, оцелели до днес. Произлиза от „quaranta giorni“, което означава 40 дни и датира от XIV в. от град Дубровник, днес в Хърватска, който е под венецианско управление. По това време Голямата чума опустошава Европа. Като форма на защита Дубровник обявява, че всички кораби и хора трябва да бъдат изолирани за 40 дни преди да влязат в града. По-късно болестта започва да се нарича Черната смърт, вероятно заради мрака, който носи или заради ужасните тъмни синини по кожата поради вътрешно кървене, които са отличителен белег на болестта.

Опустошителната Черна чума
Между 1345 и 1360 г. чумата унищожава около половината от населението на Европа. Причината за възникване на болестта не е ясна, но болестта е изключително заразна и се разпространява като горски пожар. В Милано лекарите съветват болните да бъдат зазидани в домовете си заедно със здравите членове на семейството. Тази мярка очевидно е ефективна, защото Милано има най-ниската смъртност от чума в цяла Италия. 
Едва през 1894 г. Александър Йерсен от френския институт „Пастьор“ идентифицира бактерия като причинител, докато разследва огнище на чума в Хонконг. Смята се, че бактерията, наречена в негова чест Yersinia pestis, произхожда от Азия, където намира гостоприемна среда в бълхите, които лесно я пренасят чрез ухапванията си. Тъй като бълхите заразяват плъхове и мишки, гризачи, които са редовни пътници на корабите, болестта се разпространява в Средиземно море и Европа.

Суеверия за Чумата
Когато науката не успява да намери обяснение за даден феномен, започват да се разпространяват суеверието и шарлатанството. Със сигурност през XIV в. няма научно обяснение за чумата. Църквата обяснява, че черната смърт е наказание за човешките грехове. „Флагелантите“ (крайни представители на католическата църква) вярват, че може да се избегне Божието наказание, като болните се съблекат до кръста и се бият с камшик, докато маршируват от град на град. Евреите са обвинявани, че отравят водата в кладенците. Много еврейски общности в Европа са унищожени с надеждата да се сложи край на чумата. В Кьолн хиляди евреи са изгорени живи след обвинение, че са предизвикали чумата. Жертви стават и черните котки, за които се смята, че са вещици в животинска форма. Тъй като котките са естествен враг на плъховете, които пренасят болести, унищожението на котките увеличава още повече разпространението на чумата.  

Дълго време хората не откриват лечение за чумата. Тъй като болестта често е придружена от ужасна миризма, хората започват да се разхождат с цветя под носа си, за да предотвратят вонята и болестта. Това, разбира се, не помага. Не помага и изгарянето на ароматни дърва за пречистване на въздуха. Друг опит за премахване на “лошия въздух” включва звън на камбани и стрелба с оръжия. Смята се, че къпането е опасно, както и консумацията на зехтин.

Борба с Чумата
Когато венецианците се изправят срещу черната чума през XIV и XV в., най-напред създават болница през 1423 г., а след това и карантинна станция през 1468 г. на остров, по-късно известен като Lazzaretto Nuovo. Първоначалният период на изолация на острова варира от 20, 30, 40, дори повече от 50 дни. В Tezon Grando се споменава, че екипажът на първия галеон (военно-транспортен кораб) прекарва 52 дни в изолация през 1593 г. Въпреки това, за венецианците периодът на изолация остава 40 дни.

Защо карантината е 40 дни?
Периодът от 40 дни не е случаен. Има две причини за това. 
Първо, с времето венецианците осъзнават, че периодът от 40 дни е достатъчен, за да са абсолютно сигурни, че заразата от чума няма да се пренесе. Инкубационният период от инфекцията е по-кратък от 40 дни (около една седмица), но това знаем ние, от съвременния свят. Днес ние знаем много за заразата от чума и как се лекува, но в онези древни времена хората не са знаели това. Във всички случаи 40 дни са повече от достатъчни. 
Второ, причината за изолация от 40 дни е донякъде религиозна. Четиридесет е важно число в християнството. Християнските пости са четиридесет дни, затова 40 е по-подходящо число отколкото 37 или 42, например.  

Обичайно е да съществуват думи или изрази за неточни числа, като “около дузина”, “една шепа”. На венециански (и италиански) такива кръгли числа могат да бъдат създадени с помощта на умалителни на кръглите числа. Двадесет, (венти) става “вентина”, т.е. около двадесет. По същия начин тридесет (трента) става ”трентина”, а  четиридесет (кваранта, а по-късно карантина) се използва като четиридесет и малко.

Още: "Заради случай на туберкулоза": 6 месеца карантина в столична детска градина

"Задава ли се нова пандемия": Австралия затваря ферми заради птичия грип

Знаете ли откъде идва думата "Карантина"

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес