Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Открийте силата на сока от сини сливи и неговите ползи за здравето ви

22 август 2024, 16:14 часа

Сокът от сини сливи се е превърнал в любима напитка на много хора по света благодарение на способността си да решава неприятните проблеми със запека. Тази лилава течност е богата на антиоксиданти и други вещества, които подобряват здравето от главата до петите.

Още: Как да определите идеалната доза пчелно млечице и защо това е важно

Ако търсите естествен начин да подобрите храносмилането, костната плътност, здравето на дебелото черво, сърцето и още много други, тогава трябва да консумирате повече от този сок. В тази статия ще научите повече за всички ползи, които предлага сокът от сини сливи.

Как се приготвя сок от сини сливи

Извличането на сока започва след като сливите се измият и подсушат. Първо те се поставят в гореща вода и се варят, докато плодовете започнат да се разпадат. След това цялата смес се филтрира, а останалата част представлява вкусен сок, богат на фибри и други съставки.

Стойности на сока от сини сливи

Витамини и минерали

Една чаша от този сок съдържа много витамини, минерали и полифеноли.

По-точно сушените сини сливи съдържат много магнезий, калий, фосфор, селен, манган и цинк. Те са богати и на витамин С, тиамин, витамин В-6, витамин А, Е и К.

Срещу запек

Този сок съдържа много фибри и естествено съединение, наречено сорбитол, което помага при изхождане и облекчава движението на червата. Освен това този сок осигурява дълготрайно решение срещу запек.

Силни кости

Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците се борят със свободните радикали, които разрушават костите и ускоряват фрактурите и счупванията.

Сокът от сини сливи подобрява плътността на костите и ги прави по-здрави, защото съдържа много калций, магнезий и витамин К.

Здраве на дебелото черво

Научните изследвания не са категорични, но потвърждават, че въпросната течност насърчава здравословния растеж на клетките на дебелото черво.

Здраве на стомаха

В сока от сини сливи се съдържат много фибри. Последните осигуряват полезни хранителни вещества за бактериалната флора в стомаха и по този начин осигуряват правилния баланс на бактериите.

Здраве на сърцето

Сокът от сини сливи има положителен ефект върху понижаването на холестерола и кръвното налягане. Консумирането на 12 сушени сини сливи дневно може значително да понижи холестерола, като същевременно подобри здравето на сърцето.

Поддържане на теглото

Много изследвания показват, че сушените сини сливи не повишават веднага нивото на глюкозата в кръвта и че понижават нивата на кръвната захар. Сливите съдържат сорбитол - вещество, използвано като алтернатива на захарта при диабетиците.

Здраве на черния дроб

Експертите потвърждават, че сушените сини сливи имат много положителен ефект върху здравето на черния дроб. Те могат да предотвратят редица здравословни проблеми на този орган.

Как да си ги приготвите у дома

Необходими съставки:

  • 1 чаена чаша сини сливи
  • 5 чаени чаши питейна вода

Начин на приготвяне:

Сложете водата на огъня и след като заври, я изсипете в стъклен буркан, в който предварително сте добавили сините сливи без костилките. Покрийте сливите с вода и ги оставете да престоят 24 часа.

След това поставете съдържанието на буркана в блендер, докато течността се сгъсти. Използвайте тензух и филтрирайте. Ако имате нужда от повече сладост, използвайте мед.

Още: Мощен тоник за имунната система: Черен кимион и мед

Внимание:

Прекомерната консумация на този сок причинява диария и излишни газове, но също така и киселини.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес