Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се вдига долната граница на кръвното?

01 октомври 2024, 13:00 часа

Докато за опасностите за здравето, породени от високото кръвно налягане, както и за хипертонията като водеща причина за смъртност в световен мащаб, се говори много често, хипотонията – ниското кръвно налягане – и последствията от него рядко са обект на коментар, а още по-рядко пациентите са запознати с рисковете от ниската долна граница на кръвното налягане при нормални или повишени показатели на горната граница. Това е грешка, защото ниската долна граница на кръвното налягане сочи опасност за сърцето и са важни познанията от какво се вдига долната граница на кръвното, последвани от предприемане на действия и лечение.

Как ниската долна граница на кръвното налягане излага сърдечното здраве на риск?

Обикновено ниска долна граница на кръвното налягане се наблюдава при възрастните хора, които макар да са хипертоници с висока горна граница на кръвното налягане, страдат от ниска долна, причинена от възрастовите изменения – физиологичните процеси на стареене, водещи до отлагане на калций в кръвоносните съдове, втвърдяване и задебеляване на стените им. Пациентите с ниска долна граница на кръвното налягане обикновено изпитват симптоми като умора, замаяност, слабост, но не са запознати, че те се дължат именно на тази ниска долна граница и не я разпознават като проблем. Това поражда сериозни опасности за здравето им, тъй като състоянието на сърцето е в пряка зависимост от долната граница на кръвното налягане. Сърцето отслабва неминуемо, ако не се регулира и повиши ниската долна граница на кръвното налягане. Това  не се случва за дни, а с годините, но дългият период не прави риска по-оправдан. Важно е да се предприемат своевременни мерки за повишаване на  диастоличното кръвно налягане, ако то е под 80 и особено под 60, за да се предпази сърцето. Това прави въпроса от какво се вдига долната граница на кръвното налягане важен.

Още: Учени: Яжте 4 порции от тези зеленчуци на ден, за да свалите кръвното

Проучване от 2016 г. сочи категорично риска за сърдечното здраве, породен от диастолично кръвно налягане под 60–70. Подобни показатели увеличават риска от сърдечно-съдово увреждане, както и от развитие на коронарна болест на сърцето, ако бъдат пренебрегнати и оставени без лечение дълги години. Друго проучване от 2018 г. сочи, че диастолното кръвно налягане под 70 mm/Hg увеличава риска от сърдечен удар и хоспитализация поради сърдечна недостатъчност. 

Знаейки всичко това и осъзнавайки риска от ниската долна граница на кръвното налягане, със сигурност се вълнувате да проверите вашата и да предприемете мерки за регулирането ѝ, ако показателите на апарата сочат, че сте сред пациентите с ниска долна граница на кръвното. Как обаче да противодействате на този спад, от какво се вдига долната граница на кръвното налягане и може ли да си помогнете и сами?

От какво се вдига долната граница на кръвното?

Естествено, че консултацията с лекар е идеалното решение при здравословни проблеми. Ниската долна граница на кръвното налягане обаче обикновено не е нито спешна ситуация, каквато е хипертоничната криза, нито изисква да тръгнете към лекаря си веднага, ако нямате симптоми или ако те включват само умора и замаяност. Не бива и да я пренебрегвате, а докато чакате часа си за преглед, може да си помогнете, знаейки от какво се вдига долната граница на кръвното. Подобно на съветите за повишаване на кръвното налягане на хипотониците и тези за повишаване на долната граница на кръвното налягане включват смяна на определени лекарства, носенето на компресионни чорапи, които подобряват кръвообращението, увеличаване на приема на вода за увеличаване на кръвния обем и предотвратяване на дехидратацията, промени в начина на живот, хранителните навици и др. Няма лекарства за специфично лечение на ниско диастолично кръвно налягане и всички, които повишават кръвното, повишават и горната граница, така че горните мерки са решение за справяне със състоянието. 

Още: Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен зеленчук регулира кръвното и предпазва мозъка, здравен съвет за деня, 27 септември

Кога ниската долна граница на кръвното налягане е спешна ситуация?

Не само хипертоничната криза може да е опасна и да изисква незабавно да наберете 112. Ниската долна граница на кръвното налягане също може да сочи, че се нуждаете от лекар веднага, като за това свидетелстват следните симптоми:

·         припадък,

·         гадене,

Още: Кои са най-лесните начини за сваляне на кръвното

·         объркване,

·         замъглено зрение,

·         студена, лепкава, бледа кожа,

·         бързо, плитко дишане,

·         сърцебиене,

·         главоболие.

Ако тези симптоми не отшумят при сядане или почивка, нуждаете се от лекарска помощ, тъй като жизненоважните органи на тялото ви явно не получават достатъчно хранителни вещества и кислород, за да функционират правилно. Хипотонията, ако спадът засяга и двете граници на кръвното налягане, може да се дължи на сериозна здравословна причина, застрашаваща живота на пациента и изискваща спешна медицинска помощ.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-diastolic-blood-pressure#what-is-it

https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-diastolic-blood-pressure#how-to-increase

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес