Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно ли е да смесваме ананас и мляко?

20 октомври 2024, 09:39 часа

Може да сте чували слухове в блогове или социални медии, че смесването на ананас и мляко може да бъде токсично - или дори смъртоносно.

Сам по себе си ананасът (Ananas comosus) е тропически плод, известен със своя характерен сладък, но кисел вкус. Всъщност това е третият най-популярен тропически плод в света след бананите и цитрусите.

Само млякото е изключително питателна напитка, която осигурява и трите макронутриента – мазнини, протеини и въглехидрати – както и множество витамини и минерали.

Ако някога ви се е налагало да смесвате тези две съставки в рецепти, дългогодишният слух за комбинирането на ананас и мляко може да ви е дошъл на ум.

Тази статия обяснява дали смесването на ананас и мляко е безопасно.

Безопасно ли е смесването на ананас и мляко

Някои слухове твърдят, че смесването на ананас и мляко води до стомашни болки, гадене и диария. Няколко по-драстични митове предполагат, че тази комбинация може дори да е отровна.

Проста рецепта за напитка за плосък корем с кора от ананас

Въпреки това, нито едно научно доказателство не подкрепя този мит.

Проучване при плъхове дори предполага, че консумирането на двете храни едновременно е напълно безопасно. Плъховете получават или ананасов сок и разтвор на мляко с различни концентрации, токсичен разтвор или нетоксичен разтвор.

Тези, на които е дадена сместа от ананас и мляко, са също толкова здрави, колкото тези в контролната група.

Така тази смес от съставки няма да навреди на вашето здраве.

Все пак ананасът може да подсири млякото и да го вкисне. Като такава, тази комбинация може да е неприятна на вкус, ако ядете тези две съставки самостоятелно, но не трябва да се притеснявате да ги комбинирате в лакомства като смутита или обърната торта с ананас.

Трябва ли да смесвате ананас и мляко

Смесването на ананас и мляко може да доведе до подсирване на млякото, което често се бърка с разваляне.

Разликата е, че свръхрастежът на развалящите се бактерии причинява развалено мляко, докато в случай на пресечено мляко причината е ензимът бромелаин в ананаса.

Бромелаинът принадлежи към група ензими, известни като протеази, които разграждат протеините чрез разрязване на техните аминокиселинни вериги. Бромелаинът действа върху казеина, основният протеин в млякото.

Докато разваленото мляко може да не е безопасно за пиене, пресеченото мляко не е опасно - просто е кисело.

Всъщност смесването на сок от ананас с мляко е обичайно в индонезийското производство на сирене, което разчита на образуването на млечна извара за производството на меки сирена.

Как да увеличим мелатонина по естествен начин за по-добър сън през нощта

И все пак тази практика често създава горчив вкус поради увеличаване на горчивите аминокиселини, като триптофан и пролин, когато бромелаинът разгражда казеина.

Съвети за използване на ананас и мляко в една и съща рецепта

Ако не искате да рискувате да подсирите млякото си с ананас, можете да опитате няколко съвета, за да извлечете максимума от вашата рецепта.

Първо загрейте или сгответе ананаса предварително, за да денатурирате бромелаина. Тъй като този ензим е чувствителен към топлина, високите температури могат да го инактивират, предотвратявайки разграждането на казеина и подсирването на млякото.

Можете също така да изберете консервиран ананас или пастьоризиран сок от ананас, тъй като тези продукти вече са преминали през процес на нагряване. Само имайте предвид, че те могат да съдържат добавена захар.

И накрая, можете да замените кравето мляко с продукт на растителна основа като кокосово, бадемово или овесено мляко, които имат значително по-ниско съдържание на протеини и не е толкова вероятно да се подсирват.

Смесването на ананас и мляко не е токсично или опасно.

Въпреки това, това може да доведе до пресечено мляко поради ефекта на бромелаиновия ензим на ананаса върху казеиновия протеин на млякото.

Ако искате да избегнете тази реакция, когато следвате рецепта, сгответе ж#mce_temp_url# предварително, използвайте сок от ананас или консервиран ананас или опитайте безлактозно мляко.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес