Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни за здравето: 10 храни, които не трябва да купувате в супермаркета

11 август 2024, 14:00 часа

Бихме искали да подчертаем, че не става дума за продукти, които не трябва да се купуват и консумират никъде и никога - например чипс или сладка газирана напитка (макар че вие сами решавате, ние просто силно ви съветваме да не го правите).

Сега говорим за продукти, които сами по себе си не са опасни (освен ако нямате противопоказания или алергии), а качествата им се развалят единствено заради попадането им в големите магазини. Понякога дори не знаем за скритата им вреда. Или предполагаме, но не обръщаме внимание. Преценете сами.

Зелена салата

Факт е, че напоследък тя започна да се продава в супермаркетите предимно измита и опакована. Това определено е най-благоприятната среда за нея да се размножават бактерии, които причиняват чревни заболявания.

Друго нещо е пазарът, където марулята е грижливо поставена върху дървени щандове и добре проветрена. Спомнете си, имало ли е случай в живота ви да ви я продадат застояла или прогизнала, защото някой я е измил и опаковал преди това? Определено не е така.

6 съвета за умно пазаруване в супермаркета

Ядки

А също и всички продукти, които ги съдържат, без изключение - шоколадови блокчета, нуга, мюсли, торти, смеси от сушени плодове и навсякъде другаде, където се добавят. Факт е, че срокът на годност на такива фабрично произведени продукти обикновено е много дълъг, което означава, че ядките вътре ще са много, много стари.

А в старите ядки, особено в орехите, се образува отровен ензим, който може да има доста лоши последици за организма, чак до онкология. Ето защо ви предупреждаваме да не вземате ядки в опаковки в магазина: не можете да знаете истинската им възраст, защото датата на производство върху опаковката може да се счита за дата на опаковането им. Не поемайте никакви рискове.

На пазара те се продават на тегло, където можете да усетите, да пипнете, да проверите дали не са потъмнели, дали не са горчиви. Ако искате, можете сами да добавите ядки към почти всички от горепосочените закуски.

Чай

Просто прочетете състава: изглежда, че пред вас е бутилка с най-здравословната хладка напитка, но всъщност - само консерванти и ароматизатори. Ще бъдем много изненадани, ако съставът включва и самия чай. По своите качества тази напитка не е далеч от най-вредната сладка газирана напитка, но засега все още успява да се маскира като добра.

Друго нещо - на пазара, където, ще се изненадате, продават истински чай на калъп в бутилки. Той е приготвен за служителите, които имат нужда и от нещо за пиене през работния ден, но никой няма да ви откаже да ви продаде литър или два.

7 съвета как да пазаруваме правилно

Месни разфасовки

Същото важи и за месото от фабриките: в него се добавят много ненужни стабилизатори и други подобрители на вкуса.

Но на пазара, където месото се предлага директно от производителя, можете да поискате точно толкова, колкото трябва да отрежете. И няма да се налага да плащате прекалено много за него.

Сладкиши с плодов пълнеж

Кроасаните, кифличките с плодове изглеждат много апетитно. Вътре обаче има плодови пълнежи, удобни за производство и продажба. Благодарение на сгъстителите те не се абсорбират в тестото и не се развалят за по-дълго време. Но в тях няма да откриете истински плодове.

На пазара такива изящни питки се продават горещи от пресата от същата румена баба, която никога не е имала тази химия. И нейните печива са винаги топли, а не вечно студени, както в магазина.

Смеси от подправки

Ароматна сол, разноцветни грахчета от сладък пипер - всичко това е прекрасно, но отново - същите консерванти могат да попаднат в сместа, а вие да не забележите. А някои недобросъвестни производители заменят скъпите подправки с евтини аналози, например разреждат шафрана.

На пазара всички подправки се продават на тегло (консервантите в тях са изключени). Купете - и се почувствайте като творец, смесете ги сами, и то така, че във филма "Принцесата на подправките" и да не видите такова нещо.

Хляб

Хлябът от супермаркета често е направен от брашно, което е избелено с химикали (например бензоил пероксид, който се използва във филмовите експлозии).

Такова брашно се съхранява дълго време, в него не се размножават насекоми, но се създават предпоставки за най-опасните болести. За пакетирания хляб за препечени филийки от фабриката няма какво да се каже - просто погледнете почти едногодишния срок на годност и състав.

Друго нещо - пазарът, където със сигурност ще намерите някой, който сам пече хляб без никакви химикали. Струва си само веднъж да се разходите по-дълго и да поговорите с хората.

Приготвени салати

Колко време са ви чакали в супермаркета, няма да ви каже дори най-опитният консултант. Това означава, че заедно с удобния обяд рискувате да купите развалена майонеза или други застояли съставки.

На пазара дори готовите продукти се продават много по-бързо. А съседите ви на щанда, както и редовните клиенти, ще ви кажат точно от кого какво трябва да вземете.

Полуфабрикати

Във фабрично замразените котлети, кебапчета и дори кнедли има твърде много неизвестни. Непознато за вас месо, непознато време на доставката му преди опаковане, непознати условия на производство...

На домашния пазар отдавна се продава не само месо, но и всичко, което лесно можете да направите от него.

"Безглутенови" продукти

Има само една причина да купувате безглутенови хлебни изделия: ако имате непоносимост към глутен. Работата е там, че те обикновено съдържат повече мазнини, въглехидрати и изкуствени съставки, отколкото традиционния хляб. А и струват повече.

Безглутеновите продукти просто не се предлагат на пазара, което означава, че няма риск да ги вземете, без да забележите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес