Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни ли са вулканите, когато не изригват?

29 декември 2022, 12:03 часа

Не е изненадващо, че изригващият вулкан трябва да се избягва на всяка цена, като се има предвид изключителната топлина на лавата, скалите, които се носят във въздуха, и задушаващата пепел. Но какво да кажем за вулканите, които не изригват? Могат ли те също да бъдат опасни?

Загадъчни вълни обгърнали Земята след изригването на вулкана Тонга

Вулканите могат да бъдат опасни дори когато не изригват, но има различни нива на риск в зависимост от състоянието на вулкана. Вулканите обикновено се категоризират по следния начин: активни (вулкан, който е изригвал през последните 10 000 години), изригващи (активен вулкан, който изригва), спящи (активен вулкан, който има потенциал да изригне отново) и угаснали (вулкан, който не е изригвал повече от 10 000 години и е малко вероятно да изригне отново). Докато угасналите вулкани не представляват почти никаква заплаха, останалите може да не са толкова безопасни. Особено ако вулканът е активен, има определени предпазни мерки, които трябва да се вземат при посещението му.

Краят на света: Вулкан ли ще е причината?

Първият риск, свързан с активен вулкан, дори когато той не изригва, е възможността той да изригне по всяко време. Колкото по-близо сте до активен вулкан, толкова по-малка е вероятността да успеете да избегнете последиците от изригването. Това обаче не означава, че хората напълно избягват да живеят в близост до вулкан. Всъщност има много градове, като Неапол, Италия, и столицата на Еквадор, Кито, които се намират в непосредствена близост до активни вулкани. Въпреки това, въпреки че съществува риск, свързан с живота в близост до вулкан, типичните изригвания не са големи и се вземат предпазни мерки, така че ако има изригване, хората, които живеят наблизо, могат да бъдат уведомени, преди да се окажат в опасност.

Неандерталци покорили вулкан веднага след изригването му

Може би вече сте взели предвид риска от вътрешността на вулкана, но какво да кажем за външната му страна? Вулканите често са покрити с пепел и отломки. Поради това стратовулканите са известни с това, че предизвикват смъртоносни кални свлачища. Те могат да бъдат резултат от вулканична дейност, земетресения или дори от валежи. Така че, дори когато от небето не вали огън или пепел, все още има елемент на опасност. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес