Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасен коктейл: Защо да не пиете лекарствата си с газирана напитка

06 септември 2024, 08:30 часа

Приемът на лекарства е важна част от лечението на много заболявания. Не всеки обаче се замисля с какво приема хапчетата си.

Газираните напитки, толкова популярни в наши дни, могат да причинят сериозни проблеми при взаимодействие с лекарства. Защо се случва това?

 

Още: Случаи, в които можете да избегнете употребата на антибиотици

Ефект върху стомашната киселинност

Газираните напитки обикновено са силно киселинни. Това може да промени рН баланса на стомаха, което от своя страна засяга разтварянето и усвояването на лекарствата.

Някои лекарства изискват определена киселинност, за да се абсорбират правилно и газираната напитка може да попречи на този процес.

 

Още: Спряха сайт, продавал лекарства с неясно и съмнително качество

Взаимодействие с активни вещества

Компонентите на газираните напитки могат да влязат в химични реакции с активните вещества на лекарствата.

Това може да доведе до образуването на нови съединения, които или намаляват ефективността на лекарството, или причиняват нежелани странични ефекти.

 

Още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Ускоряване на абсорбцията

Газираното може да ускори усвояването на някои лекарства в кръвта. Това е особено опасно за дългодействащите лекарства, тъй като може да доведе до предозиране.

 

Бавно елиминиране

Някои компоненти на газираните напитки могат да забавят отстраняването на лекарствата от тялото. Това увеличава риска от натрупване на лекарството в организма.

 

Ефект върху черния дроб

Газираните напитки, особено тези, съдържащи кофеин, могат да повлияят на чернодробните ензими, променяйки колко бързо и как се обработват лекарствата.

 

Електролитен дисбаланс

Много газирани напитки съдържат големи количества захар или изкуствени подсладители. Това може да наруши електролитния баланс на тялото, което е особено опасно при прием на някои лекарства, като диуретици или лекарства за сърце.

 

Взаимодействие с калций

Газираните напитки, особено тези, съдържащи фосфорна киселина, могат да попречат на усвояването на калций от организма.

 

Риск от алергични реакции

Цветовете и ароматите в напитката могат да причинят алергични реакции, особено когато се комбинират с определени лекарства. Това увеличава риска от нежелани странични ефекти.

 

Ефект върху стомашно-чревния тракт

Газираните напитки могат да раздразнят лигавицата на стомаха и червата. Когато се комбинира с определени лекарства, това може да увеличи отрицателните им ефекти върху храносмилателната система.

 

Маскиране на симптомите

В някои случаи газираната напитка може да прикрие страничните ефекти на лекарствата, като гадене или киселини. 

 

Ефект върху ефективността на антибиотиците

Особено опасно е да се пият антибиотици с безалкохолно. Киселинността и захарта в напитките могат значително да намалят ефективността на тези важни лекарства, което води до непълно лечение на инфекцията.

 

Алтернативи на газираните напитки

Най-добрият вариант за пиене на лекарства е чиста вода със стайна температура. Не реагира с лекарствата и спомага за правилното им усвояване.

В някои случаи лекарят може да препоръча приемане на лекарства с мляко или сок, но това винаги трябва да се съгласува със специалист.

 

Значението на консултацията с лекар

Преди да приемете каквото и да е лекарство, трябва внимателно да прочетете инструкциите и да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Те могат да дадат точни препоръки за приемане на лекарства, като се вземат предвид индивидуалните особености на пациента и възможните взаимодействия с други вещества.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес