Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обичате съкровища от плажа: Ето какво не трябва да пропускате

16 юли 2024, 09:24 часа

Не ви ли носи радост, когато се разхождате по брега на плажа и забележите уникална, цветна мида, камък или парче стъкло? Колкото и да сте развълнувани да го приберете в плажната си чанта и да го занесете у дома, има една важна стъпка, която не трябва да пропускате: почистването му.

Още: Още една важна причина да отидете на почивка това лято

Независимо дали планирате да го използвате за създаване на интересно изделие или просто да го добавите към колекцията си, от решаващо значение е да почистите и дезинфекцирате всички плажни съкровища, които сте взели, с оглед на здравето и безопасността, както и за да запазите качеството на новите си находки!

Защо намерените на плажа предмети трябва да се почистват

Въпреки че плажовете са едно от най-зашеметяващите творения на Земята, те естествено са много нехигиенични. Ванеса Босарт от Sparkling Clean Pro обяснява, че патогените и бактериите са проблем, когато вземете предмет от плажа, тъй като тези предмети често са носители на вредни микроорганизми. Измиването им помага да се намали рискът от инфекции или алергични реакции.

Химическите замърсители са друг фактор, казва Босарт, тъй като плажните предмети могат да бъдат повредени от замърсители като масла, пестициди или тежки метали, които могат да бъдат потенциално вредни.

За правилното почистване на плажните предмети са необходими средства за съхранение. Мидите и камъните, например, са органични материали, които могат да носят остатъци, представляващи риск от гниене, неприятни миризми и привличане на вредители.

По същия начин солта от морската вода и пясъкът могат да разядат материалите, а пясъкът може да бъде абразивен, което потенциално може да повреди предметите и да ги направи по-малко привлекателни от визуална гледна точка, добавя Босарт.

"Правилното почистване подобрява естествената красота на мидите, морското стъкло и камъните, като ги прави по-подходящи за излагане на показ или занаяти", казва Босарт.

Как да почистваме миди и други плажни съкровища

Босарт препоръчва да използвате ръкавици по време на целия процес, особено при работа с белина или други почистващи препарати, за да предпазите кожата си. Освен това тя казва, че трябва да се стараете да почиствате предметите в добре проветриво помещение, особено когато работите със силни химикали. След първоначалното почистване прегледайте предметите и повторете процеса, ако е необходимо, за да се уверите, че те са напълно чисти. Босарт предлага тези най-добри практики за ефективно почистване на различни плажни предмети.

Мидички

Започнете с първоначално изплакване под течаща вода, за да отстраните пясъка и замърсяванията. Накиснете черупките в смес от вода и малко количество белина (около една супена лъжица на литър вода) за няколко часа, за да отстраните всички останали органични материали и да обеззаразите черупката. Можете също така да използвате мек почистващ препарат вместо белина за по-нежно почистване. Използвайте мека четка или стара четка за зъби, за да почистите внимателно всички упорити остатъци. Изплакнете отново черупките обилно с вода, за да отстраните остатъците от белина. Поставете черупките върху кърпа, за да изсъхнат напълно.

Създателката на съдържание Сия Шелс казва, че предпочита да почиства добре черупките с ябълков оцет и вода. Тя използва тази смес вместо солна киселина (която някои хора препоръчват за разкриване на яркия цвят на мидите), тъй като е по-малко рискова за работа и по-екологична. След това намазва черупките с кокосово масло, за да им помогне да запазят блясъка си и да останат лъскави.

Стъкло

Босарт отново предлага стъклото да се изплакне първоначално с чиста вода, за да се отстранят пясъкът и солта от повърхността. Накиснете стъклото в разтвор от равни части бял оцет и вода за няколко часа, за да разтворите останалата сол и мръсотия. Използвайте мека четка, за да изтъркате парчетата внимателно, за да не повредите находката по време на почистването. Изплакнете обилно с вода и оставете стъклото върху кърпа, за да изсъхне.

Подобно на морските черупки, можете да използвате бебешко, маслиново, кокосово или друг вид хранително масло, ако искате да добавите допълнителен слой блясък на предметите си. Ако направите това с морско стъкло, вероятно ще намалее част от матовото покритие по парчетата, но можете да го възстановите, като върнете стъклото в желания от вас почистващ разтвор.

Още: Трите студени билкови чая, които трябва да пиете през лятото

Камъчета и скали

Изплакнете камъните под течаща вода. Накиснете ги в смес от няколко капки препарат за съдове и топла вода за около един час. Вместо мека четка, този път ще трябва да използвате твърда четка, за да изчистите мръсотията и органичните материали, които скалата е захванала. Изплакнете камъните отново с чиста вода, за да отстраните всички остатъци от препарат. Оставете ги да изсъхнат напълно на въздух.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес