Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обезмаслено или пълномаслено мляко: Кой е най-добрият избор за вашето здраве

23 юли 2024, 15:24 часа

Около 80-те години на миналия век световните потребители се сблъскват с твърдението, че пълномасленото мляко увеличава риска от сърдечни заболявания. В замяна бе препоръчано на потребителите да изберат обезмаслено мляко като по-здравословна алтернатива. Но напоследък научните изследвания предупреждават, че пълномасленото мляко не е непременно страшно за здравето.

Още: Шок за организма: Внимавайте каква вода пиете

Проучване установява, че хората, които консумират три или повече порции пълномаслени млечни продукти, имат по-нисък процент на сърдечни заболявания.

Кое мляко трябва да изберете

Кардиолозите твърдят, че хората, особено тези, които живеят в страни със средни и ниски доходи, трябва да консумират повече млечни продукти. Що се отнася до млякото, докато консумацията му остава на средно ниво, потребителят може свободно да избира между двете алтернативи.

Предпазва ли пълномасленото мляко сърцето ви

Друго проучване, публикувано в специализирано списание установява, че пиенето на пълномаслено мляко може значително да намали риска от сърдечносъдови заболявания и исхемия. При медицинския анализ на 3000 участници в изследването експертите установяват, че мастните киселини на пълномасленото мляко намаляват риска от преждевременна смърт от исхемия с 42%.

Вярно е, че млякото съдържа много наситени мазнини, но не всички от тях са вредни. Така например пълномасленото мляко съдържа омега-3 мастни киселини. Тези киселини са полезни и ви държат сити за дълго време.

От друга страна, витамин D, който се съдържа в промишлено обогатените млечни продукти, вероятно се усвоява по-добре с пълномасленото мляко. Това е така, защото витамин D се усвоява по-добре в мазнини.

Още: 4 прости съставки, с които ще подобрите усвояването на хранителни вещества от организма

Експертите обясняват, че ако човек внимава с калориите, консумира здравословни плодове и зеленчуци и извършва физическа активност, няма причина да се страхува от пълномасленото мляко. Тайната обаче се крие в умението да не се прекалява не само с млякото, но и с всяка друга храна.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес