Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко въпроса, които да зададете на партньора си след 5 години връзка

12 юли 2024, 08:20 часа

Във времената на равенство, психотерапия и лична свобода дългосрочните връзки все повече се превръщат в изключение от правилото. Ако по-рано един брак можеше да се нарече силен след 20 години, то сега е подвиг да бъдеш заедно повече от 5 години. Такава връзка вече може да се нарече силен съюз, като първата криза вече е преминала и или завършва, или започва втората.

Но не се страхувайте от кризата, защото тя е пътят към развитието. И само като я преодолеете, можете да достигнете ново ниво на всяка връзка, дори и със себе си. Тъй като кризата е неизбежна дори в най-идеалната връзка, можете да се подготвите за нея и да улесните този етап и за двамата партньори. 

Основният проблем при връзките, които са на повече от пет години, е, че партньорите започват да губят интерес един към друг. Първото влюбване е отминало, хормоните са се успокоили, а рутината и ежедневието са изтласкали романтичното настроение. На партньорите може да им се струва, че знаят всичко един за друг, че най-интересните и щастливи моменти от съвместния им живот са останали зад гърба им. Но това е погрешно схващане.

Ако връзката ви е здрава, хармонична и балансирана, всеки от вас продължава да се развива като личност. Появяват се нови интереси, възгледи за живота и бъдещето, нови цели. И за да не изгубите връзката с партньора си, ви съветвам да си зададете само 5 въпроса, които ще ви помогнат да се сближите и да погледнете на партньора си с нови очи. Психологът Уляна Кашапова разглежда как да направим отношенията си по-хармонични.

Какво включва перфектната връзка?

Какво е важно за връзката ви?

По време на връзката всеки партньор има различни преживявания. Вие се развивате и променяте и това е естествено. Скоростта на трансформацията може да е различна при различните двойки и тогава ценностите, които продължавате да внушавате във връзката си, може вече да не са актуални за вашия партньор. Ето защо е важно да спирате и да проверявате компасите си от време на време. Особено като се има предвид, че това може да се направи по игрив начин.

По-долу ще намерите списък на семейните ценности. Вашата и на партньора ви задача е да дадете на всяка ценност оценка от 1 до 10 в низходящ ред по важност, където 1 е най-важната ценност. Не се вглеждайте в оценката на партньора си, бъдете честни преди всичко към себе си.

Обсъдете резултатите с партньора си и открийте основните ценности, които ще ръководят връзката ви в бъдеще. Повечето двойки, които се подлагат на този тест, се изненадват колко много са се променили ценностите им по време на съвместния им живот.

Списък на ценностите: нежност, сексуални отношения, общуване, съпругът/съпругата като спътник по време на почивка, финансова подкрепа, привлекателност на партньора, искреност и откритост, домакинска работа, отдаденост на семейството, възхищение.

Какво в нашите взаимоотношения бихме могли да направим по различен начин?

Една от основните характеристики на човешките същества е, че бързо свикваме както с добрите, така и с лошите неща. Във взаимоотношенията сме склонни да се държим по сценарий, установен през годините, дори ако нещо не ни харесва.

Този въпрос включва излизане от обичайните модели и следователно ви помага да направите крачка към по-близки и по-удовлетворяващи взаимоотношения. Използвайте го като възможност да се замислите дали вие и вашият партньор сте щастливи сега и как можете да подобрите съществуващите отношения.

Какви качества цениш в мен?

Връщайки се към първия въпрос, 5 години са достатъчно дълъг период, през който ролите ви във връзката може да са се променили. Например, станали сте родители и вашите роли и качества вече излизат на преден план по съвсем различен начин.

Често на този етап възниква конфликт, когато например мъжът ви е оценявал като жена, с която е изживявал общи емоционални преживявания, а вие, поради новите обстоятелства, сега се проявявате повече като майка, погълната от домакинските задачи.

Ключът е да забележите и да проследите във времето дали умеете да превключвате между ролите си и как се проявявате пред партньора си. Като бонус този въпрос ще ви помогне да си спомните всички качества, заради които сте се влюбили в партньора си, и да се уверите, че сте направили правилния избор.

Няколко признака, че вашата връзка ще има УСПЕХ

За какво си ми благодарен?

Не забравяйте да си разменяте благодарности и отсега нататък го правете последователно. Този въпрос е универсален и може да се задава на всеки няколко месеца. Той ще помогне и на двамата партньори да се потопят в топлите моменти и да усетят колко много означавате един за друг, да признаят колко много правите един за друг и да разпалят отново нежните трепетни чувства.

Имате ли някакви желания или фантазии, които все още не сме изпълнили?

Този въпрос може да се отнася както за сексуалните предпочитания, така и за всяко друго ярко преживяване. Съвместното изживяване на силни емоции е невероятно свързващо и разпалва страстта. Важно е връзката ви да е място на сила както за вас, така и за партньора ви, откъдето черпите ресурси и където можете да бъдете смели във всичките си желания и прояви, защото знаете, че тук сте приети и обичани.

Този списък може да бъде продължен до безкрай, но най-важното е да проявявате искрен интерес към партньора си. В края на краищата, независимо от това колко години сте живели заедно, човекът е една голяма тайна, която можете да споделите с любимия човек.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес