Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова ледена епоха въпреки глобалното затопляне? Разберете възможно ли е и какъв се очаква да бъде климатът

29 септември 2024, 06:00 часа

Тази година в редица градове от страната бяха отбелязани температурни рекорди и това далеч не се отнася само за жаркото лято. Още през месец април в няколко населени места на територията на страната, сред които Ловеч, Пловдив, Бургас, Добрич, Силистра и други, бяха замерени температури над 30 градуса, присъщи за лятото, а не за ранната пролет. Неочакваните 33.6 градуса – абсолютен рекорд у нас за пролетта са измерени в Русе на сянка в 15.30 ч. на 15 април. Не по-малко температурни рекорди паднаха в разгара на лятото – през месеците юни и юли, което лято се очерта особено жарко с температури над 44 градуса на места. Подобни явления се наблюдаваха не само у нас, но и в много страни по света. Разговорите за глобалното затопляне и последствията от него излезнаха отново на преден план, като редица учени изразиха опасенията си, свързани с покачването на температурите, наблюдавано от година на година. Какво точно е глобалното затопляне и наистина ли ни грозят убийствени горещини, или учените прогнозират нов ледников период,  въпреки жегите, на които ставаме свидетели?

Какво е глобално затопляне и на какво се дължи?

Глобално затопляне е повишаването на средната температура на атмосферата и световния океан на Земята. Началото му е от 1950-те години на миналия век и от онзи момент температурите системно се повишават. Наричат глобалното затопляне още изменение на климата, породено от човешката дейност, парниковите газове и други причини, водещи не само до увеличение на температурите, но и до топене не вечни снегове, ледници, повишаване на глобалното средно морско равнище и до бавно, но сигурно изчезване на острови и суша – потапянето им, попадането им под морското равнище, което отнема от брега с увеличаване на водите в резултат от топенето на лед и сняг. Това последното със сигурност изненадва гражданите на много области у нас, където през последните месеци нивата на реки и язовири драстично падат, пресъхват и се въвежда воден режим. Ако си мислите, че Слънцето е причина за това, грешите. Слънчевата активност заедно с вулканичната дейност вероятно са въздействали по този начин преди индустриалната ера, докато днес подобна зависимост между активността на Слънцето и глобалното затопляне не е открита от британски учени, изследвали проблема. Основна причина остава човешката дейност във всички нейни аспекти. За глобалното затопляне се говори все по-често с тревога, обсъждат се причини, следствия, методи за противодействие, тъй като то води до непредсказуеми и опасни вторични ефекти –повишаване на броя и честотата на наводненията, ураганите и други природни бедствия, рушащи не само населените места, но и отнемащи човешки живот. Ще продължаваме да бележим рекордна жега и температурни рекорди у нас и по света, или ни очаква обрат и нещо, напълно различно – нова ледникова епоха въпреки глобалното затопляне?

Още: Рекорд: 21 юли е най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб

Нова ледена епоха въпреки глобалното затопляне?

Когато се обсъжда и говори за глобално затопляне всички масово очакват да наблюдаваме само жеги и системно повишаващ се живак в термометъра. Противно на всеобщото очакване обаче се прокрадва идеята за нов ледников период. Някои учени споделят общоприетата и очаквана идея, че глобалното затопляне ще води до все по-големи горещини, докато други открито сочат, че то е в основата на нова ледникова епоха. Те споделят теориите, че глобалното затопляне може потенциално да предизвика ледников период чрез прекъсване на океанските течения и най-вече на Гълфстрийм, което води до драматично охлаждане в Европа. Притеснителното е, че въздействието на сегашното глобално затопляне и промените в океана са необратими през следващите хиляда години, дори ако емисиите на въглероден диоксид спрат незабавно, а това със сигурност няма да се случи. Дали наистина тези емисии имат силата и потенциала да повлияят на теченията и да доведат до нова ледникова епоха ние няма да видим, защото учените говорят за хиляди години напред.

Без значение дали глобалното затопляне ще доведе до жега или лед, правителствата и учените са сериозно притеснени от него и набелязват системно мерки за регулации и промени в общественото потребление на енергия, за да намалят парниковите газове в атмосферата и да помогнат за преустановяване на промените в климата, водещи и до природни бедствия с всички проблеми и последствия за държавите, градовете и хората от тях.  А дали и кога ще има ледена епоха някои някога ще видят, някои хиляди години след нас. На този етап е ясно, че планетата се е люшкала между периоди на ледници и такива на изгаряща всичко жега, като учените не са сигурни точно защо са се случвали тези температурни вариации, но смятат, че е замесена комбинация от фактори, включително океански течения, промени в орбитата на Земята около слънцето и атмосферния състав. И докато за промените в орбитата нищо не можем да направим, то в нашите ръце е да опазваме околната среда, пестим ресурси и живеем по-еко, за да съхраним планетата и да не допринасяме така ярко за глобалното затопляне и всички последствия от него.

Глобалното затопляне спомага за разпространението на болести

Преживяхме 12 рекордно топли месеца (ГРАФИКИ)

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес