Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Нощната диета“ прави чудеса: как да отслабнете в съня си

20 август 2024, 12:11 часа

В стремежа си към идеалната фигура, съвременните хора са готови да изпробват различни методи и диети. И сега се появява нова тенденция — "нощната диета", която обещава да помогне за отслабване дори докато спите. Това не е просто модна тенденция, а стратегия, основана на научни данни, разработена от американски диетолози.

Каква е тази нова диета, която прави чудеса?

Същността на тази диета е уникален режим на хранене, който помага за запазване на мускулната маса и намаляване на излишните мазнини. Д-р Каролин Аповиан, диетолог от Бостънския медицински център, работи върху този метод повече от двадесет години и успешно го прилага на практика, помагайки на хиляди пациенти да отслабнат.

Основната идея на "нощната диета" е да се намали нивото на инсулин в организма през нощта, превключвайки го в режим на изгаряне на мазнини. Това е особено важно, тъй като при условия на недостиг на ресурси организмът обикновено започва да извлича енергия от мускулната маса, а не от мазнинните резерви. Именно този процес води до бързо възстановяване на теглото след диети.

Диета със салата - ето как се прави

Как работи "нощната диета"?

Един ден в седмицата ще замените твърдата храна с хранителни шейкове, приготвени с кисело мляко, плодове, зеленчуци и протеинов прах. Тези смеси са специално формулирани, за да намалят нивата на инсулин и да стимулират производството на растежен хормон, който ускорява метаболизма. През останалата част от седмицата ще се придържате към диета за изгаряне на мазнини, която включва протеини и здравословни въглехидрати.

Едно от основните предимства на тази диета е, че предлага балансирано хранене, което насърчава запазването на мускулната маса, вместо натрупването на мазнини. Освен това, идеята, че можете да отслабнете докато спите благодарение на увеличения метаболитен ритъм, звучи доста обещаващо. В допълнение, режимът на хранене може да помогне за подобряване на качеството на съня и общото благосъстояние, като намалява стреса върху тялото и подобрява възстановяването му през нощта. Това води до по-добро психическо здраве и енергия през деня, което е допълнителен плюс за тези, които се стремят към здравословен начин на живот.

Не забравяйте, че като всяка диета, "нощната диета" изисква консултация с лекар или диетолог преди започване, особено ако имате здравословни проблеми или специални нужди. С правилната подготовка и подход, този метод може да бъде ефективен инструмент за постигане на желаното тегло и подобряване на здравето.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес