Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нямате нужда от ютия: Как да поддържате прането си гладко без гладене?

13 август 2024, 19:22 часа

Много от нас смятат гладенето за неизбежна част от грижата за прането, но всъщност можете да минете и без този процес. Няколко прости тайни, споделени от домакините, ще ви помогнат да запазите дрехите си идеални и гладки, без да използвате ютия.

5 тайни за идеално гладко пране без гладене

1. Правилно сортиране и подготовка на прането

Преди да поставите прането си в пералнята, важно е да го сортирате правилно. Разделете дрехите по цвят, тип плат и степен на замърсяване. Деликатните материали като коприна и вълна изискват по-внимателно боравене, докато памучните дрехи може да се нуждаят от по-интензивно пране. Не забравяйте, че претоварването на вашата пералня може да причини гънки и неравномерни цикли на центрофугиране.

Хитрата домакиня знае 5 трика за гладене без ютия

2. Избор на правилните режими на пране

Цикълът на пране играе ключова роля за предотвратяване на необходимостта от гладене. Оптимално е да изберете програми с ниски скорости на центрофугиране и температура на водата не по-висока от 60°C. Съвременните перални машини често имат специални режими за деликатни тъкани, които ще помогнат за поддържане на тяхната структура и минимизиране на бръчките.

3. Използване на омекотител за тъкани

Добавянето на омекотител за тъкани по време на процеса на пране не само помага за омекотяване на тъканите, но също така намалява склонността им към навиване. Омекотителят създава защитен слой върху влакната, който намалява статичното електричество и улеснява последващото изсушаване.

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

4. Правилно сушене на дрехите

Един от най-важните етапи е сушенето. За да избегнете бръчки, окачете дрехите веднага след пране и ги разтръскайте старателно. Препоръчително е тениските, блузите и роклите да се сушат на закачалки, а кърпите и бельото да се сушат в разгънато състояние. Това ще им помогне да запазят формата си и ще сведат до минимум гънките.

5. Правилно съхранение на прането

След изсушаване е важно прането да се съхранява правилно. Закачете дрехите на закачалки или ги поставете спретнато в килера, оставяйки малки празнини между предметите. Това ще помогне да се избегнат гънки и ще ги поддържате идеално гладки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес