Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайни употреби на лука, за които не знаехте

05 ноември 2023, 19:06 часа

Лукът е основен кухненски продукт, известен със способността си да придава аромат и дълбочина на широк спектър от ястия. Въпреки това, освен кулинарните си приложения, лукът има някои неочаквани и необичайни приложения, които може да ви изненадат. Ето няколко от най-забележителните и неочаквани приложения на лука:

Отблъскване на насекоми

Лукът съдържа съединение, наречено кверцетин, което може да действа като естествен репелент срещу насекоми. За да държите досадните буболечки настрана, просто натрийте кожата си с нарязан лук или поставете резени лук около мястото за събиране на открито. Силната миризма отблъсква насекомите, което го прави алтернатива на търговските репеленти без химикали.

Полиране на мед и месинг

Лукът може да се използва за полиране на медни и месингови предмети. Разрежете една глава лук наполовина и поръсете малко сол върху откритата страна. След това натъркайте лука върху металната повърхност, а киселините в лука ще помогнат за премахване на потъмняването и възстановяване на блясъка. Това е удобен и екологичен начин за почистване на тези метали.

5 трика с лук, полезни не само в кухнята

Премахване на ръжда

Ако имате ръждясали инструменти или метални предмети, лукът може да дойде на помощ. Разрежете една глава лук наполовина и я потопете в сол, след което използвайте лука, за да почистите ръждясалия участък. Естествените киселини на лука могат да помогнат за разграждането на ръждата и да улеснят нейното отстраняване.

Дезодорирайте обувките си

Лукът е известен със способността си да абсорбира миризми. За да освежите миризливите си обувки, поставете резен лук във всяка обувка за една нощ. Това ще помогне за премахване на неприятните миризми и ще остави обувките ви да ухаят много по-добре.

Облекчаване на пчелни ужилвания и ухапвания от насекоми

Лукът може да облекчи болката и сърбежа, свързани с пчелни ужилвания и ухапвания от насекоми. Просто нанесете парче лук върху засегнатата област. Противовъзпалителните свойства на лука могат да помогнат за намаляване на отока и дискомфорта.

Направете си естествено багрило

Кожите на лука, особено на червения, могат да се използват за създаване на естествена боя за тъкани и великденски яйца. Варете лучените люспи във вода, за да извлечете цвета, след което накиснете тъканите или яйцата, за да постигнете красиви земни тонове.

За какво е полезен сокът от лук?

Полиране на кожа

Лукът може да се използва за почистване и полиране на кожени изделия, като например обувки, колани или чанти. Разрежете една глава лук наполовина и я разтрийте по кожената повърхност, след което я излъскайте с чиста кърпа. Естествените масла в лука могат да помогнат за подхранването и блясъка на кожата.

Отблъскване на молци

За да предпазите дрехите си от молци, можете да поставите резенчета лук в гардероба или в чекмеджетата си. Силната миризма на лука ще отблъсне тези вредители и ще предпази дрехите ви.

Тези необичайни приложения на лука подчертават неговата гъвкавост извън кухнята. Независимо дали отблъсквате насекоми, почиствате метали или намирате естествени средства за лечение на често срещани проблеми, лукът може да се окаже изненадващо и ефективно решение. Така че следващия път, когато в килера ви има малко свободен лук, помислете за тези уникални приложения, за да се възползвате максимално от този скромен зеленчук.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес