Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не взимайте душ преди лягане, ако не искате да броите овце

30 септември 2024, 19:00 часа

Смята се, че водните процедури преди лягане помагат да се отпуснете и да заспите по-лесно. Известен сомнолог обаче опровергава това твърдение. Професорът посочи точното време, когато трябва да вземете душ вечер, за да спите по-добре.

Вечерните ни навици могат значително да повлияят на качеството на съня ни. Алкохол, кафе след шест вечерта, както и пикантни и мазни храни - всичко това е изпълнено с безсъние.

Има обаче още една грешка, която допускаме преди лягане. Много хора вземат гореща вана или душ непосредствено преди лягане. Смята се, че това помага да се отпуснете. Но всъщност късните водни процедури водят до безсъние, тъй като нарушават терморегулацията на тялото.

Още: От колко часа сън се нуждае всеки зодиакален знак

Препоръчва се да преместите времето за вземане на душ с час до час и половина, преди да си легнете. Защото, когато вземете гореща вана или горещ душ, това повишава вътрешната ви температура. Но когато заспите, вътрешната ви температура спада.

Според експерти, този конкуриращ се сигнал преди лягане ни затруднява да заспим. Но час и половина ще бъде достатъчно време, за да се охладите леко и да настроите тялото в режим на заспиване.

Някои проучвания показват, че този метод намалява времето, необходимо за заспиване и подобрява качеството на съня. На свой ред, добрият сън рано през нощта помага за възстановяването и подмладяването на мускулите.

Учен по съня казва: отлагането на водните процедури с час и половина до два е просто решение за подобряване на съня ви. Според професора, температурните показатели, включително и в спалнята, по принцип са много важен фактор.

Още: Не правете това веднага след събуждане: Пет лоши навика

Повечето от нас спят при много по-високи температури. Но е доказано, че хората заспиват по-лесно при температура 16-19 °C. Може да ви се стори много студено. Но опитайте се да намалите температурата с 1-2 градуса на всеки два дни, докато намерите условията, които ви подхождат.

Сега дори има специални технологии, като калъфи за матраци, които могат да регулират температурата. Така че, ако партньорите имат различни температурни предпочитания в леглото, този метод ще задоволи и двамата.

Освен това, експертът съветва да се избягват обилни хранения преди лягане. А тези, които страдат от киселинен рефлукс, също трябва да избягват да ядат храни на базата на домати през нощта, тъй като това може да влоши състоянието.

Ако наистина искате да ядете, сложните въглехидрати са подходящи. Например, пълнозърнести храни без захар с мляко или извара с плодове. Друг вариант за вечерна закуска са крекерите с фъстъчено масло.

Още: 9 неща, които успешните хора правят преди лягане

Такава закуска ще се усвои бавно през нощта. Това ще ви позволи да спите 7-9 часа и да се събудите енергизирани.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес