Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги казвайте: паразитни фрази, които развалят живота ви

26 юни 2024, 13:44 часа

Една дума може не само да нарани, но и да развали живота ви. Нека заедно с експертите разберем от кои изрази е по-добре да се откажем.

Реклама

Можете да казвате колкото си искате, че думите не означават нищо, но паразитите в речта ни не само запушват, но и блокират финансовите потоци, разрушават отношенията и дори могат да провалят живота ни.

От кои конкретни изрази е по-добре да се откажем, за да живеем щастливо и в изобилие? Елена Реунова - основател на школата за осъзнаване и Марина Тушевская - психолог, назоваха изразите, които тровят живота ни.

Фрази, които блокират парите:

"Не се чувствам комфортно да вземам пари."

Една от най-популярните фрази, които блокират постъпването на финанси. Защо например художниците не могат да вземат пари за картините си, а бизнес консултантите се притесняват да назоват цената на услугите си? Факт е, че на парите са дадени много определения, включително "парите са зло" и "парите са мръсотия".

За да избегнете смущението, представете си, че за труда ви се плаща... с елда. Заменете думата "пари" с "елда" за себе си. Не можете да поискате пари, но със сигурност можете да поискате елда, за да нахраните семейството си.

Възможно е думата "пари" изобщо да не се произнася. Обявете на света нуждата си с фразата "Имам нужда от еди-каква си сума пари" и вижте как ще ви отговори. Клиенти, шефове, съпрузи, деца - всички хора, чрез които парите идват при вас, са проявление на света. Осъзнайте, че светът ви дава пари чрез други хора.

Фрази, които подлудяват и най-спокойните мъже!

"Нямам пари."

Една от най-ужасяващите фрази. В момента, в който кажете: "Нямам пари", вие блокирате всеки финансов поток със стоманобетонен блок. Всичко, свързано с пари, просто не може да дойде. Не можете да видите възможните решения на финансовите си проблеми.

Намерете една монета, нека да е левче или два, и си кажете: "Имам пари, просто искам още". Поставете тази монета пред себе си и осъзнайте, че наистина я имате. Всеки на този свят има пари! Може да е една стотинка, но е ваша! Щом осъзнаете фразата "Винаги имам пари, просто искам повече", всички бетонни блокове, които сте издигнали с думата "не", не веднага, но ще рухнат.

Простата фраза ще ви накара да видите предложения за друга работа, високоплатена позиция или бизнес.

А ако искате да се отървете от дълговете и кредитите, заменете фразата "Нямам дългове и кредити" с "Живея със собствените си свободни пари".

"Искам да имам много пари".

"Парите са числа." Можете да казвате колкото си искате: "Искам да печеля повече пари" или "Искам много пари". Нищо няма да се промени, докато не кажете желаната цифра. Например: "Искам да получавам 10 000 хиляди лева на месец".

Ако сега печелите 3 000 лева, а искате 10 000, то, след като изкажете цифрата, ще грабнете от полето на информацията или предложенията, където можете да получите точно тази сума.

Фрази, които развалят отношенията

"Аз ти казах."

Тази фраза изобщо не се отнася до това как можете да получите информация за даден човек, а до собствената ви гордост. Изричайки я, вие приемате, че сте по-умни и практични. Унижавате човека и създавате негативно поле, което оказва натиск върху другия човек. Не се учудвайте, че след подобна фраза изведнъж ще си надраскате колата или ще си счупите коляното. Според закона за мира и реда някои недоразумения със сигурност ще се случат.

Заменете фразата "Аз ти казах" с "Ти си умен, сега знаеш как да го поправиш" или "Може би е по-добре да го направим така?".

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

"Не ми казвай как да живея живота си".

С фразата "Не ме учи как да живея" децата често се обръщат към родителите си, а те им отговарят с "Яйцата не учат кокошката". С подобни фрази хората блокират всяка нова информация за себе си. Когато човек отиде на курс по финансова грамотност или духовност, тази фраза продължава да работи в него. Той не може да възприеме новото знание и да го използва в живота си, защото фразите "Не ме учи", "Остави ме на мира" блокират всичко.

Заменете ги с "Покажи ми с пример" или "Как го правиш ти?"

Възможно е да питате за неща, които сами не правите. Например една майка често казва на детето си: "Изчисти си стаята". Но ако погледнете в гардероба или чантата, винаги ли е подредено? Ако да - добре, ако не, тя няма право да го изисква. Не е нужно да учите другите, започнете от себе си! Ясно покажете с примера си.

Разбира се, има още много думи-паразити, които отравят живота. Горните фрази обаче са най-популярните. Те носят мощна разрушителна сила. За да предотвратите влиянието им, е важно да наблюдавате себе си и да ги изключвате от речта си. А също така да ги замените с онези изрази, които отварят финансовите потоци, хармонизират отношенията и правят живота щастлив.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес