Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не добавяйте това към салатата си, ако искате да отслабнете

14 август 2024, 08:08 часа

Мнението, че абсолютно всички салати са нискокалорични и изобщо не се считат за храна, е погрешно. Смесени салати, които съдържат сложни въглехидрати като картофи, както и риба, месо и обилен дресинг са пример за салати с високо съдържание на калории.

В нашата страна традиционно се приготвят обилни и висококалорични салати на зеленчукова основа. Към тях се добавят и доста калорични дресинги. В резултат на това една порция салата може да се равнява на едно основно хранене. Ето защо тези, които се опитват да контролират теглото си, трябва да обърнат внимание на някои компоненти на салатите, които добавят излишни калории към тях.

Дресингът за салата, който се превърна в ХИТ сред домакините

Зеленчуци

Суровите зеленчуци са нискокалорични, с редки изключения, но когато се налага някаква термична обработка, например варене, печене или пържене в олио, тяхното калорично съдържание се увеличава. Освен това, техният гликемичен индекс (GI) се увеличава, следователно се инхибира процеса на разграждане на мазнините. Затова избирайте салати предимно със сурови зеленчуци.

Макарони, ориз, булгур, крутони

Добавянето на подобен вид въглехидрат към вашата салата изглежда просто добра идея . Те могат да добавят до 150 kcal към салатата ви. Същото е и с добавянето на бял ориз, паста и булгур към салатите: те също са висококалорични.

Заменете тези продукти със счукани ядки.

Месо

Пилешкото филе, парчетата месо, които са предварително запържени или панирани, веднага добавят калории. Със сигурност ползите от протеина са факт, но се добавят излишни калории. Ако искате здравословни салати, добавете към тях варено месо или приготвено на пара. В краен случай може да запечете, но не пържете месото.

Този дресинг е перфектен за различни салати

Сушени плодове

Тъй като плодовете са дехидратирани, в малко количество се съдържат повече калории и захари от плодовете в нормалната си форма. Приблизително 20-22 гр. захари на 100 гр. продукт. Ето защо трябва да избягвате тези компоненти в салатите за отслабване.

Дресинг

  • Майонезата и сложните сосове понякога добавят почти половината от калоричното съдържание на салатите.
  • Растителни мазнини. Една супена лъжица растителна мазнина съдържа приблизително 120 kcal. Това може да увеличи калорийния прием на вашата вечеря с една четвърт. Изберете мазнина с по-нисък калориен коефициент. Например слънчогледово олио пред зехтин.
  • Песто. Този сос има приблизително 60-70 kcal в една супена лъжица. Това е така, защото този сос съдържа не само босилек, но и зехтин, пармезан и орехи. Всичко това в комбинация дава висока калоричност.
  • Сос тартар. Също трябва да се консумира умерено. Съдържа приблизително 100-120 kcal на супена лъжица (в зависимост от рецептата).

С какво тогава да овкусите салатата, за да не й добавите калории?

Опитайте се да консумирате салати без дресинг. Ако не можете без сос, тогава можете да добавите малко лимонов сок към салатата.

Ако ще приготвите обилна салата - с картофи, месо, варени моркови или цвекло, а без сос салатата ще бъде безвкусна и суха, тогава при отслабване се препоръчва да потърсите алтернативи на класическите дресинги. Например, заменете майонезата с кисело мляко.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес