Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На-вкусната рецепта за "бити" патладжани

15 юли 2023, 14:10 часа

Патладжаните или така наречените още сини домати имат редица ползи за здравето и са чудесен избор за бърза и лятна вечеря. Ето и малка част от техните невероятни ползи:

Високо съдържание на антиоксиданти

Освен че съдържат различни витамини и минерали, патладжаните могат да се похвалят с голям брой антиоксиданти.  Патладжаните са особено богати на антоцианини, вид пигмент с антиоксидантни свойства, който е отговорен за живия им цвят.

Само опитните градинари знаят каква е тайната за богата реколта от едър и месест патладжан

По-специално, антоцианинът в патладжаните, наречен насунин, е особено полезен.

Могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, някои проучвания показват, че патладжаните могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

В едно проучване, животните са хранени със сурови или печени на скара патладжани в продължение на 30 дни. И двата вида подобряват сърдечната функция и намаляват тежестта на инфаркта

Могат да насърчат контрола на кръвната захар

Добавянето на патладжани към вашата диета може да ви помогне да поддържате кръвната си захар под контрол. Това е основно защото патладжаните са с високо съдържание на фибри, които преминават през храносмилателната система непокътнати.

Фибрите могат да понижат кръвната захар, като забавят скоростта на храносмилането и усвояването на захарта в тялото. По-бавното усвояване поддържа нивата на кръвната захар стабилни и предотвратява пикове и сривове.

Патладжаните се вписват добре в настоящите диетични препоръки за контролиране на диабета, които включват диета с високо съдържание на фибри, богата на пълнозърнести храни и зеленчуци.

Най-вкусната рецепта за „бити“ патладжани

Необходими продукти за 4 порции

  • 4 големи патлажана
  • 4 домати
  • 160 гр. бяло сирене
  • 1 глава кромид лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 150 гр. прясна моцарела или кашкавал
  • 2-3 с.л. зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз

 По-вкусен паниран патладжан не сте опитвали досега - ето я рецептата

Начн на приготвяне

  1. Набийте добре патлджаните, като използвате чаша или дървен чук за начукване на месо. Целта е месото им да стане по крехко и да се отвори пространство за останалите продукти.
  2. След като приключите с първата стъпка, разрежете патладжаните по дължина, посолете ги и ги оставече за около час, за да се отдели горчивата вода (това се прави в случай, че използвате класически лилави патладжани, ако са бели или шарени не е необходимо, тъй като те обикновено не горчат).
  3. За да направите плънката, в купа смесете нарязаните на малки кубчета домати, нарязания на сиитно лук, чесънът, сирената, зехтинът и подправките.
  4. Старателно напълнете патладжаните с плънката и запечете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 45 до 50 минути.
  5. По желание може да поръсите готовите патладжани с нарязан пресен магданоз или друга подправка по ваше желание.

*Плънката също може да варира според вашите вкусове и предпочитания.

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits#TOC_TITLE_HDR_5

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес