Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това и ще се отървете от лошите си навици

01 октомври 2021, 08:20 часа

Всеки от нас има свои лоши навици и всеки е правил опити да се избави от тях. И докато някои хора успяват да се избавят от пороците си, то други се борят цял живот с тях. 

Навиците са продукт на нашия мозък и борбата с тях не е никак лесна, тъй като формирането на модел е по-прост процес, отколкото промяната на този модел. Експертите са убедени, че най-добрият начин да промените навика, е да изградите нов модел от съществуващ. Ето какво е необходимо да направите в случая.

1. Признайте проблема

Първата стъпка към решаването на проблем е да признаете, че го имате. Започнете да анализирате навика си, приемете го, поставете си цел и след това преминете към нейното изпълнение.

2. Анализирайте въздействието на навика върху вас

Докато разглеждате факторите, които стоят в основата на даден навик, обърнете внимание на това как навикът ви влияе. Какви емоции предизвиква? След това приемете тези емоции и в момента, в който ги изпитвате и се освободете от тях. Бъдете наясно с всичко, което се случва в тялото и съзнанието ви.

2. Преместване на фокуса

Навиците са резултат от действия, които изглеждат добри за мозъка. Това означава, че трябва да се приучите към нов начин за "награждаване". Опитайте се да намерите някаква друга дейност, която ще има подобен (или по-добър) ефект.

Успокоява ли ви пушенето? Следващия път, когато се изнервите, излезте навън на разходка или се заемете с любимата ви дейност.

3. Използвайте въображението си

Развитието на положителни мисли, свързани с този навик, несъмнено ще увеличи ентусиазма ви и ще ви накара да поискате да промените и поправите нещата.

4. Обърнете внимание на мислите си

Осъзнаването на мислите, свързани с даден навик, е много важна стъпка за премахването му. Когато тази мисъл изплува в съзнанието ви, просто я изгонете. Мисълта трябва да ви отдалечи от нежеланото действие, а не да ви провокира да го извършите.

5. Мислете за навика си с отвращение

Този подход не работи за всички, но ако смятате, че ще ви бъде от полза, тогава защо да не опитате.

Помните ли страшните изображения върху кутиите цигари? Опитайте се да започнете да си представяте най-лошия сценарий за всеки от вашите отрицателни навици. Например, ако обичате сладкиши, кажете си, че те са направени единствено за да ви накарат да се пристрастите и да се почувствате зле.

6. Съставете си конкретен план

След като осъзнаете всеки аспект от навика си, създайте ясен план за това как да се държите в дадена ситуация и какви действия да предприемете. 

7. Променете гледната си точка

Много хора се страхуват от препятствията. Ако и вие сте сред тях, приемете тяхната неизбежност като предизвикателство и превърнете страха си в смелост. Трябва да знаете, че сте извън зоната си на комфорт и че имате проблем, с който е необходимо да се преборите. 

8. Не разкривайте плановете си на другите

Разкриването на личните ви планове „разваля“ резултата, особено ако хората започнат да вярват във вашите способности. Така че, не се хвалете с намеренията си, тъй като не се нуждаете от одобрение на никого, когато правите нещо полезно за себе си. 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес