Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Най-тежкият товар върху плещите на децата е неизживеният живот на техните родители“

27 юли 2024, 10:55 часа

Основоположник на аналитичната психология е известният швейцарски психиатър Карл Густав Юнг, оставил дълбока следа в областта на психологията със своите теории за аналитичната психология и дълбоко познаване на човешката природа. Юнг e мислител и работата му обхващаше широк спектър от теми, от религия до митология, алхимия и дълбинна психология.

Вижте още: Тибетски мъдрости за дълъг и щастлив живот: 4 съвета, когато сами усложнявате живота си

Известният психиатър учи медицина в Базел, на 25 години става асистент на световноизвестния психиатър Ойген Блойлер, на 27 години защитава докторска степен, а на 30 години е асистент в университета в Цюрих. По време на своята кариера Юнг разработва няколко концепции, които оказват голямо влияние върху психологията и други дисциплини. 

Тези твърдения на Юнг ще ви помогнат да разберете по-добре себе си:

1. Не се придържайте към някой, който ви напуска. В противен случай този, който идва при вас, няма да дойде.

Животът е като филм, в който всеки от нас играе своята роля. Понякога героите се появяват в сценария и стават част от нашата история. Въпреки това, както във филмите, не винаги можем да задържим героите за дълго. Тук е важно да разберете кой не трябва да бъде задържан, когато реши да напусне. Подобно на затворник, който държи решетките на клетка, ние често искаме да запазим онези, които вече са решили да напуснат. Но струва ли си усилието да го запазите? Този, който реши да си тръгне, ще даде път на този, който е готов да дойде.

2. Вашето виждане ще стане ясно само когато погледнете в сърцето си. Който гледа навън, вижда само сънища, който гледа вътре, се събужда.

Истинската яснота и разбиране на собствените цели и предназначение идва, когато човек погледне навътре и не се влияе единствено от външни фактори.

3. Най-тежкият товар, който лежи върху плещите на децата, е неизживеният живот на техните родители.

Несбъднатите мечти, желания или нереализиран потенциал на родителите могат да имат дълбок ефект върху децата им. В детството родителите много често мечтаят да станат музиканти, лекари или певци, но не успяват, затова изпращат децата си да пеят соло, да свирят на китара или принуждават детето да отиде в медицинско училище. И те поставят толкова много отговорност и вина върху децата, като им казват колко много усилия са положили за тях, така че децата имат огромно чувство за отговорност или задължение да изпълнят неосъществените стремежи на родителите си, дори ако това противоречи на собствените им желания.

4. Самотата не е липсата на хора около вас, а невъзможността да говорите с хората за това, което изглежда важно за вас, или фактът, че вашите възгледи са неприемливи за другите.

Истинската самота възниква, когато не сте в състояние да споделите с другите това, което е важно за вас, или когато другите не приемат вашите възгледи.

Вижте още: 3 неща, с които да спечелите всеки на първа среща

5. Не търсете недостатъци в къщата, чиято врата е отворена за вас...

Когато някой отвори дома си или сърцето си за вас, няма нужда да търсите недостатъци. Вместо това трябва да развиете благодарност и признателност за посрещането.

6. Депресията е като дамата в черно. Ако дойде, не я изгонвайте, а я поканете на масата на гости и я изслушайте какво ще каже.

7. Това, че сте надарен човек, не означава, че сте получили нещо. Това означава, че имате какво да дадете.

Да притежаваш способности или таланти е способността да допринасяш за света и да споделяш ползите с другите, да използваш дарбите си в полза на другите, а не да ги криеш.

8. Здравият човек не тормози другите. Който търпи мъки, става мъчител.

Вътрешната стабилност, щастието и самочувствието създават у човека уважение към другите и липсата на необходимост да нараниш някого. От друга страна, някой, който е претърпял болка или е изправен пред трудни моменти в живота си, може да изрази болката си, като нарани другите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес