Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезните храни за есента – разберете кои са

28 септември 2024, 12:30 часа

Есента ни поднася не само нови емоции, цветната палитра на листопада, удоволствието от това да споделиш вечерта с топло одеяло, любима книга и камина, пълна с пламтящи дърва, с вкуса на канелата и виното, с мързеливия уикенд на дивана пред телевизора, докато навън вали проливен дъжд и се стелят мъгли, но и с коктейл от вируси и обострени хронични заболявания, които отнемат удоволствието от всичко  изброено. За да съхраним здравето си и да посрещнем студените есенни и зимни дни в добра кондиция, здраво тяло и перфектно настроение, се нуждаем от правилните витамини и минерали за новия сезон. Защо обаче да посягаме към синтетичните такива, към онези в аптеката, щом можем да си ги осигурим с храната? Вижте кои са най-полезните храни за есента, с чиято помощ ще подготвите тялото си за новия сезон и студа, за да може душата ви да се наслади и на чашата с вино, и на домашната печена тиква, и на ромона на дъжда.

Най-полезните храни за есента

1.       Между цитрусите и лютите чушки

Още: Експертите предупреждават: Внимавайте с тези четири храни

Знаете ли, че един от най-важните витамини за сезона на настинките и грипа е витамин С? Той стимулира имунната система, като едновременно с това е мощен антиоксидант, който предпазва тялото ви от увреждащото действие на свободните радикали. Ако се нуждаете от помощник за имунната си система, витамин С е правилният избор. Естествено, че се предлага в изгодна, достъпна таблетна или прахообразна форма, но винаги е по-добра идея, ако си го набавите чрез храната. Ще откриете витамин С в редица цитрусови плодове, с които да внесете свежест в есенната си трапеза, но сред най-богатите на витамина са не лимоните, а лютите чушлета, така характерни за трапезата ни и популярни у нас. Здравословното хранене обаче изисква разнообразие и да не се ограничавате само до един конкретен източник на даден витамин, така че поднесете на трапезата си и цитруси, и чушки и подгответе тялото си за сезона на грипа, увеличавайки устойчивостта му на вируси с приема на витамин С.

2.       Хрупкави следобеди пред телевизора

Не, не препоръчваме да хрупате чипс, ако сте се зарадвали, че най-накрая реабилитираме junk food-а. Говорим за хрупане на ядки – фъстъци, лешници, бадеми – всички те са богати на незаменимите Омега-3 мастни киселини, така ценни за страдащите от възпалителни ставни заболявания като ревматоиден артрит. Болките в ставите се активират във влажното и студено време, дори да е постигната ремисия, поради което пациентите се нуждаят от помощник за увеличаване на комфорта си. Такъв се явяват именно ядките, които с лекота могат да бъдат добавени към всяка диета и хрупкани на дивана в топлия и уютен дом, докато навън вали проливен дъжд, увеличаващ нивата на влагата във въздуха и предизвикващ дискомфорт на пациентите със ставни заболявания. 

3.       Насладата на боговете

Още: Броколите – как да ги приготвите, за да ги обикнат всички?

Визираме виното, но ще си поговорим за гроздето, от което се произвежда. Този плод е не само несравнимо вкусен, но е и сред най-полезните храни за есента. Добавяйки го към ежедневното меню под формата на следобедна закуска или десерт към обяда, ще може да си гарантирате прием на така важните за тялото през есента антиоксиданти. Гроздето е богато на полифеноли и флаваноиди, които са сред най-ценните антиоксиданти. Флавоноидите защитават клетките от токсични вещества, укрепват стената на капилярите и повишават активността на витамин С, което още веднъж подчертава, че не е случайно, че гроздето е сред най-ценните храни за есента. Гроздето се препоръчва от специалистите по хранене и заради благотворното си въздействие върху настроението – намалява стреса и депресията, а  депресията е много характерна за студените и мрачни сиви есенни дни, така че хапнете си грозде за здраве и за щастие.

4. Сезонни плодове и зеленчуци

Всички сезонни плодове и зеленчуци са добре дошли на трапезата, тъй като е доказано, че са най-полезни именно когато се консумират в разгара на сезона им – най-високи са нивата на минерали и витамини в тях именно тогава, най-изгодни са като цена, достъпни са и са отгледани на родна земя или поне узрели  на слънце, а  не в тировете, с които се доставят до страната от далечни места. Тъй като е по-вероятно сезонната продукция да се доставя на местно ниво, въглеродният отпечатък, свързан с транспорта на дълги разстояния, се намалява, като по този начин се допринася за устойчивостта на околната среда, а това не е маловажно – все пак не искате да увеличавате въглеродния диоксид във въздуха особено по време на есенните мъгли и в сезона, в който най-често говорим за фини прахови частици и замърсяване на въздуха. Които и сезонни храни да изберете, няма да съжалявате.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Още: Стойте далеч от тях: Тези храни причиняват хормонален дисбаланс

източник: https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/treatment-plan/tracking-your-health/foods-that-can-help-ra-symptoms

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес