Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите пробиотични храни

12 август 2024, 09:01 часа

Пробиотичните храни са известни със способността си да подпомагат здравето на червата и цялостното благосъстояние чрез въвеждане на полезни бактерии в храносмилателната система. Тези храни не само подобряват баланса на чревната микрофлора, но и допринасят за подобряване на храносмилането, по-силна имунна функция и дори по-добро психично здраве. Е

то и някои от най-добрите пробиотични храни, които могат да ви помогнат да поддържате здрави черва.

1. Кисело мляко: Може би най-известната пробиотична храна, киселото мляко се произвежда чрез ферментация на мляко със специфични бактериални култури, обикновено Lactobacillus и Bifidobacterium. Тези бактерии помагат за ферментацията на лактозата, което прави киселото мляко по-лесно смилаемо от млякото. Избирайте обикновено, неподсладено кисело мляко, за да избегнете излишните захари, и търсете етикети, на които е упоменато "живи и активни култури", за да сте сигурни, че получавате полезните пробиотици.

7-те най-добри пребиотични храни за по-добро здраве на червата

2. Кефир: Кефирът е ферментирал млечен продукт, подобен на киселото мляко, но с по-пикантен вкус и по-рядка консистенция. Произвежда се чрез инокулиране на мляко със зърна кефир, които съдържат различни бактериални и дрождеви култури. Кефирът има по-широк спектър от пробиотици в сравнение с киселото мляко и може да бъде чудесен вариант за тези, които искат да разнообразят приема си на пробиотици.

3. Кисело зеле: Това ястие от ферментирало зеле е основен продукт в много европейски диети. Процесът на ферментация, използван за приготвяне на кисело зеле, създава богатство от пробиотици, по-специално бактерии Lactobacillus. Освен на пробиотици, киселото зеле е богато и на витамини С и К. Избирайте обаче сурово, непастьоризирано кисело зеле, тъй като пастьоризацията може да унищожи полезните бактерии.

Пълен списък на храни с пробиотици и пребиотици

4. Кимчи: Кимчи е традиционна корейска гарнитура, приготвена от ферментирали зеленчуци, предимно напа и репички, и съдържа много пробиотици. Често се подправя с чесън, джинджифил и люти чушки, което му придава пикантност. Подобно на киселото зеле, кимчи осигурява бактерии Lactobacillus и също така е богато на антиоксиданти и витамини.

5. Темпе: Темпе е ферментирал соев продукт с произход от Индонезия. Произвежда се чрез ферментация на варени соеви зърна с плесен, в резултат на което се получава твърда, подобна на торта текстура. Темпето е не само добър източник на пробиотици, но и осигурява висококачествени протеини и различни витамини и минерали.

6. Кисели краставички: По-специално киселите краставички, приготвени чрез естествена ферментация (не с оцет), могат да бъдат източник на пробиотици. Краставиците, ферментирали в саламура (солена вода), развиват полезни бактерии, подобни на тези, които се срещат в киселото зеле и кимчи. Отново търсете кисели краставички с етикет "естествено ферментирали", за да сте сигурни, че съдържат живи пробиотици.

Включването на тези пробиотични храни в диетата ви може да бъде вкусен и ефективен начин за насърчаване на здравословен чревен микробиом. Всяка от тези храни предлага уникални вкусове и текстури, което улеснява ползването на ползите от пробиотиците, като същевременно разнообразява храната ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес