Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На почивка в планината се пазете от тези неща

19 юли 2021, 23:45 часа

Лятото планините са прохладни, приятни и обещаващи великолепно прекарана отпуска. Красиви и величествени, криещи своите тайни, те, както и морето, крият опасности за туристите и почиващите, които трябва да познавате, за да се предпазите.

От какво да се пазите по време на почивка в планината?

-  Слънчево изгаряне

Макар че е прохладно, слънцето в планините може да причини изгаряне, подобно на това на морския бряг. Не пропускайте слънцезащитата по време на почивка в планината не само лятото, но и зимата, когато сте на ски.

- Ухапване от змии

Някои от видовете, обитаващи планините, са отровни. При високи треви бъдете особено бдителни. Носете високи туристически обувки и забравете да газите боси в тревите. Ако срещнете змия, запазете спокойствие и променете маршрута си. Те нападат само ако са предизвикани или стреснати, поради което е опасно, ако не ги видите и ги настъпите.  Предпочитайте отъпкани пътеки за преминаване.

- Пропасти и камъни

Ако нямате добра видимост, не тръгвайте на поход особено при непознат терен. Пазете се от падащи камъни, тесни пътеки, минаващи покрай пропасти. Винаги съществува риск да се подхлъзнете или да се срути част от пътеката. Избирайте безопасни места за разходка, ако нямате нужните познания, екипировка и водач.

- Загубване

Опасно е да се изгубите в планината. Може да станете жертва и на горски хищници. Не се отдалечавайте от групата, с която правите преход, движете се по маркирани пътеки или се разхождайте около мястото, където сте отседнали, за да не загубите ориентация.

-  Ужилване от насекоми

Не използвайте парфюми и ароматна козметика, ако наблизо има пчелни кошери или оси. Ужилването може да причини от дискомфорт до тежка алергична реакция – алергичен шок, който може да е фатален в планината, тъй като ще мине много време, докато получите лекарска помощ.

-  Гръмотевична буря

Ако сте с кола, влезте в нея, това е сигурно и безопасно място. Ако сте навън, не заставайте под високо дърво, то е магнит за гръмотевиците. Стойте на голяма дистанция от него. Избягвайте местата, където личи, че е падал гръм, обикновено гръмотевиците удрят на същите места. Най-сигурната поза е да се клекнете със събрани стъпала и да обгърнете коленете с ръцете си. Не лягайте! Разпръснете се, ако сте група, но поддържайте визуален контакт. Стойте далеч от водни басейни и в никакъв случай в тях.

- Диви животни

Те обикновено нападат, ако ги изненадате и стреснете или навлезете в леговището им, когато имат малки. Движете се в група и вдигайте шум. Животните се страхуват от хората и бягат.

- Пещери и прилепи

Не влизайте в пещери, които не са предназначени за туристи. Те са местообитания на прилепи, част от които разпространяват животозастрашаващи заболявания. Пещерите могат да крият редица опасности, ако не са предназначени за туристи. Избягвайте ги.

- Водни басейни

Не се къпете, не плувайте и не пийте вода от воден басейн в планината. Тя може да е източник на болести и инфекции. Къпането в неохраняеми езера, реки и язовири крие риск и от удавяне. Не го правете.

- Натравяне

Не яжте гъби, плодове и растения, които не познавате.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес