Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво НЕ трябва да се слага мащерка

10 октомври 2024, 19:30 часа

Мащерката (Thymus) е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни, разпространено в страните от Южна Европа. Расте по сухи, тревисти и каменливи места от низините до високопланинския пояс. В България се култивира в по-топлите региони на страната.
Мащерката намира широко приложения както за лечение, така и в кулинарията. Използва се в прясно и изсушено състояние. Има силен, специфичен аромат, който се запазва и при сушенето.
Като лечебна билка мащерката се използва като отхрачващо средство, което стимулира отделяне на секреции от дихателните пътища и жлъчката. Притежава антимикробно действие. Чай от мащерка помага при болки в стомаха, проблеми в храносмилането, възпаление на устната кухина. Може да се прилага и външно като дезинфекционно средство, за компреси, ароматизиране на вани и др.

В кои ястия да слагаме мащерка

* Месо и риба
Мащерката е чудесна за приготвяне на различни месни и рибни ястия. Клонки от мащерка се използват и при печене на дивеч. Сухата мащерка се използва за триене или поръсване на месо и риба преди топлинна обработка. Може да се добави към мляно месо за кюфтета и колбаси.

Още: Защо трябва да пиете редовно този ароматен чай

* Зеленчукови ястия и гъби

Може да добавите мащерка при приготвяне на картофи, зеле и други зеленчуци. Много видове гъби също чудесно се съчетават с мащерка.

* консервирани зеленчуци
* омлети
* някои сирена


Мащерката е практически универсален подправка, която може да придаде на ястието необичаен пикантен вкус. Но е необходимо да я използвате умерено, защото ако добавите твърде много от подправката, храната ще стане твърде горчива. Въпреки че мащерката е универсална подправка, в някои случаи не е подходяща за използване.

В кои ястия не е препоръчително да се слага мащерка?

1. Десерти
Мащерката има силен вкус, който не се съчетава добре с десерти като торти, сладкиши, кремове или пудинги, които имат сладък и нежен вкус. Може да добави към тях нежелан пикантен или земен вкус.

2. Ястия с много деликатен вкус
Някои видове риба (бяла риба) може да бъдат “покрити” от интензивния аромат на мащерката, затова избягвайте да я използвате.

3. Млечни продукти със сладък вкус
Кремообразни сосове, пудинги или сладки млечни десерти не се комбинират добре с мащерка.

4.  Много пикантни ястия
В пикантни ястия с преобладаващи екзотични подправки или люти ястия мащерката може да не се впише добре и да се изгуби сред другите подправки.

5. Салати с пресни и сладки съставки
В салати с много пресни или плодови компоненти, мащерката може да бъде прекалено силна и да доминира над нежните и деликатни вкусове.

6. Ястия с доминиращи азиатски подправки
Ястия с къри, соев сос, джинджифил или други силни азиатски подправки, може да не се комбинират добре с мащерка, защото ароматът й не се вписва в тези вкусови профили.

Още: Рецептата с чесън, която помага за пречистването на белите ни дробове

Заместител на моравата: Как да засадим пълзяща мащерка и какви са предимствата й

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес