Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На каква възраст е подходящо да се пие кафе?

03 юни 2024, 12:22 часа
Реклама

За много хора кафето е нещо повече от напитка - то е културен ритуал, социална дейност и източник на комфорт. В много култури децата израстват, гледайки как възрастните се отдават на кафето, което може да ги накара да поискат да го опитат сами. Въпреки това, само защото нещо е културно приемливо, не означава, че то непременно е добро за всички.

От физиологична гледна точка кофеинът влияе различно на хората в зависимост от фактори като възраст, тегло, метаболизъм и нива на поносимост. Децата и юношите обикновено са по-чувствителни към ефектите на кофеина, отколкото възрастните. Прекалено много кофеин може да наруши режима на съня, да повиши сърдечния ритъм и кръвното налягане и да допринесе за чувство на тревожност или нервност.

Знаете ли колко вида кафе има?

Американската академия по педиатрия предлага децата и юношите да избягват кофеина изцяло или да го консумират в много ограничени количества. Те препоръчват децата под 12 години изобщо да не приемат кофеин, а юношите на възраст от 12 до 18 години да консумират не повече от 100 милиграма кофеин на ден, което приблизително съответства на количеството, съдържащо се в една чаша кафе.

Освен физиологичните ефекти, съществуват и социални и поведенчески съображения. Твърде ранното запознаване на децата с кафето може да допринесе за нормализиране на консумацията на кофеин и потенциално да доведе до зависимост или пристрастяване на по-късен етап от живота. Важно е родителите да обмислят посланието, което изпращат, когато позволяват на децата си да пият кафе, тъй като това може да повлияе на техните нагласи и поведение по отношение на кофеина в бъдеще.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

В крайна сметка решението кога е подходящо да се започне да се пие кафе е лично и трябва да се вземе след консултация със здравни специалисти и въз основа на индивидуалните обстоятелства. Някои деца може да са по-чувствителни към кофеина от други, а някои родители може да имат различни вярвания или културни традиции относно консумацията на кофеин.

За тези, които решат да запознаят децата си с вкуса на кафето, е важно да го правят умерено и да следят внимателно приема на кофеин. Започването с малки количества и постепенното им увеличаване с напредването на възрастта може да помогне да се сведе до минимум рискът от негативни странични ефекти. Освен това изборът на безкофеинови или слабокофеинови варианти може да осигури ритуала и вкуса на кафето без стимулиращите му ефекти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес