Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Муамар Кадафи има няколко български отличия - знаете ли какви?

11 ноември 2020, 08:15 часа

В края на 90-те и началото на XXI-ви век отношенията между България и Либия никак не бяха розови. Всички помнят ситуацията с българските медици в Либия, както и ревностния отказ на тогавашния водач на либийския режим (и вече покойник) Муамар Кадафи да направи каквито и да е отстъпки. В крайна сметка, родните медици се прибраха у дома, а този човек намери своя край като беше свален от власт. Целта на тази статия не е да дава исторически оценки, а да запознае читателите с един интересен момент от 80-те години на ХХ-ти век в България. 

Преди време писахме за това, че оркестърът на "Титаник" е свирил в Морската градина във Варна и за посещението на Маргарет Тачър в България, която е била най-силно впечатлена от Стара Загора. Днес ще си говорим за една среща от 1983-та, в която Морската столица отново е на централно място, а гост е Муамар Кадафи, който получава почетен знак "Ключ на град Варна".

Ясно е, че времената са били други и в този период Либия е била стратегически партньор на България. Честа грешка обаче е да се посочва, че Кадафи е бил обявен за почетен гражданин на Варна. Това е отречено от бившия кмет на града Кирил Йорданов, който казва в интервю през 2011-та година, че няма писмена следа за това в книгата на почетните граждани. 

Интересно е, че той все пак е носител на няколко български отличия:

- Орден "Стара планина" с лента през 1978 г.;

- Почетен гражданин на София от същата година и почетен златен знак (отнет през 2007 г.);

- Почетен гражданин на Сливен и златна значка на града с лента (от 1983-та година).  

За жалост липсват данни и програма за посещението на тогавашния либийски лидер във Варна, но то определено е една интересна страница в по-новата история на града. 

Още: "Страшната истина за харема на кибийския диктатор Муамар Кадафи"

 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес