Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мираж ли е сънят след раждането на бебето: Ето какво показват проучванията

13 февруари 2024, 10:03 часа

Ако очаквате вашето бебе да се роди скоро или това вече се е случило във вас несъмнено се е породил въпросът за съня, както на новороденото, така и вашият собствен. Несъмнено времето ви за почивка ще претърпи промени, въоръжете се с търпение!

Новородените бебета спят много, но не наведнъж. Очаквайте бебето ви да спи около 14-17 часа на ден или повече, като се буди често за хранене. Сънят може да бъде до 19 или 20 часа или под 14, въпреки че според Националната фондация за съня новородените се нуждаят от 14 до 17 часа.

Още: Чудите се как да разнообразите ежедневието на вашето бебе: Ето 4 идеи

"Средностатистическото" новородено спи около 16,5 часа в рамките на денонощието, въпреки че има широк диапазон на разбиране за това, кое е нормално.

Кърмените бебета обикновено трябва да се хранят на всеки два до три часа, а хранените с адаптирано мляко бебета (или тези, които приемат комбинация от кърма и адаптирано мляко) обикновено се хранят на всеки два до четири часа.

Все пак хранете бебето си на поискване, а не по часовник. Това може да отнеме известно време, за да свикнат начинаещите родители, особено ако вземете предвид времето, необходимо за хранене на бебето и след това за помощ при заспиването му. След това повторете и отново повторете. Ако след 2 до 4 седмици бебето наддава на тегло и педиатърът ви даде зелена светлина, може би ще можете да разредите храненето малко повече. Ако кърмите, опитайте се да изпомпвате малко кърма, за да може партньорът ви да ви сменя от време на време.

Още: Ето какво трябва да знаете за сънят на новороденото

Когато бебето ви е в страната на сънищата, уверете се, че спи в 100 процента безопасни условия: поставено по гръб на твърд матрак, без възглавници, одеяла, плюшени животни или дюшеци, за да намалите риска от СВДС. Една добра стратегия, която вече сте чували милион пъти: Опитайте се да спите, когато бебето спи. Това ще промени ситуацията, дори ако просто си подремнете като котка.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес