Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минимум усилие: Как да създадете интериор у дома, който не изисква грижа

25 юни 2024, 22:02 часа

Желанието за ред и чистота в дома често започва с правилния интериорен дизайн. Как да създадете пространство, което да не изисква постоянно почистване?

Реклама

6 вътрешни тайни за минимално почистване

Избор на минималистичен стил

Ако целта ви е да сведете до минимум почистването, тогава минимализмът ще бъде най-добрият ви съюзник. Минималистичният интериор изключва изобилие от мебели и декор, което значително улеснява поддържането на чистота. Ето основните предимства на минимализма:

·         Минимален декор: В минимализма декорът се използва много пестеливо или напълно липсва. Това ви спестява от необходимостта да почиствате редовно вази, гипсови фигурки и други елементи. Ако искате да добавите малко разкрасяване, изберете плакати и картини със или без прости рамки.

·         Еднакви подови настилки: Използването на един и същи тип подова настилка във всички стаи ще създаде усещане за сплотеност и ще улесни почистването. Ако предпочитате различни покрития, важно е да ги съедините правилно и да ги поставите на едно ниво.

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Тавани без релси и кутии

По-добре е да изоставите сложните конструкции от гипсокартон на тавана, които събират прах. Вместо това оставете „оригиналния“ таван за боядисване и монтирайте лампи на специални профили. Гладките тавани се поддържат по-лесно и изглеждат по-модерни.

Скрити первази

В минимализма обикновено няма видими первази. Скритите первази са не само естетически издържани, но и улесняват почистването. Прахосмукачките роботи могат лесно да почистят такива празнини, а слой уплътнител между основата и пода предпазва от натрупване на прах и мръсотия.

Миеща се облицовка за стени

Изберете материали за стени, които са лесни за почистване. Декоративна мазилка, боя, издръжливи тапети за боядисване - всичко това ще улесни грижата за стените. Антивандалните покрития като каменен фурнир, порцеланови плочки и 3D панели също са отличен избор.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Правилното подово покритие

Изборът на подова настилка играе ключова роля за намаляване на времето за почистване. Силата на материала и неговият цвят са важни:

·         Цвят на пода: Изберете цвят на ламинат или кварц винил, който е възможно най-близък до нюанса на праха - това ще го направи по-малко забележим. Например, графитният цвят на порцелановите каменинови изделия е подходящ за брюнетки, а пясъчният - за блондинки.

·         Антивандалски материали: Ако имате домашни любимци, изберете антивандалски материали или ретро паркетни дъски с многослоен лак. Дори и да се появят драскотини по пода, те ще станат част от неговия стил.

Саморазливна и коркова настилка

Саморазливните подове стават все по-популярни поради тяхната практичност и лесна поддръжка. Нямат шевове за почистване и са по-осезаеми. Корковият под също заслужава внимание: той е екологичен, издръжлив и приятен на краката, шевовете не се усещат.

Създаването на интериор, който не изисква често почистване, е не само възможно, но и практично. Правилният избор на материали и стил ще ви позволи да се насладите на красотата и комфорта на вашия дом, без да отделяте допълнително време и усилия за почистване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес