Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менструална чашка - какви са нейните предимства в сравнение с тампоните и дамските превръзки ?

14 септември 2023, 21:58 часа
Реклама

През последните няколко години все повече жени използват менструална чашка по време на своя цикъл. Според лекарите тя няма недостатъци, стига да е произведена от качествен материал. Може да се каже, че в много отношения менструалната чашка е по-комфортна от дамските превръзки и тампони.

Чашката изглежда като малка камбанка с дръжка. Тя се сгъва, поставя се във влагалището и след това сама се разгъва. Може да остане вътре между 4 и 12 часа, като това зависи от кръвотечението на жената. След това се изважда, като се хваща за дръжката, изсипва се насъбралата се течност, изплаква се хубаво под течаща вода и се връща обратно във влагалището.

След края на менструалния цикъл, чашката се стерилизира като се поставя в кипяща вода за 5-6 минути. След което се прибира в торбичката, в която се продава или друга, която използвате.

За да облекчите менструалните болки, намалете възпалителните храни

Животът на една менструална чашка обикновено е от 5 до 10 години.

Хубавото при нея е, че спестява доста пари, защото жените спират да си купуват тампони и превръзки. Менструалната чашка обикновено се предлага в три размера S, M и L, като всяка жена преценява сама за себе си коя би била подходяща за нея. Обикновено S размер е за жени с малък таз, които все още не са раждали. Когато менструалната чашка се постави правилно, тя прилепва хубаво за стените на вагината и не може да премине нито капка кръв. Също така тя не се усеща, защото е направена от гъвкав и еластичен материал, не се сваля, когато се ходи до тоалетна и може да се използва и от девствени момичета.

Менструалната чашка е изключително подходяща за жени, които често пътуват и нямат възможност често да сменят своите тампони или превръзки, както и при липса на хигиенни условия, защото може да се постави сутринта и да се махне вечерта, когато жената се е прибрала у дома. По този начин се намалява рискът от инфекции вследствие на мръсни ръце. Когато се използва чашка, кръвта остава във влагалището и е течна поради липсата на кислород и няма никаква миризма.

За разликата от тампоните, менструалната чашка не изсушава и не дразни вагината.

Също така при правилна употреба, тя не променя естествената флора във влагалището, не създава условия за възпаление на пикочо-половата система. Когато чашката се напълни с кръв, е възможно леко да протече и бельото да се изцапа, но не е като при употребата на тампон или дамски превръзки.

5 мита за менструацията, които трябва да забравите

Доста фирми вече произвежда менструални чашки, така че изборът е голям, въпросът е да намерите своята. Имайте предвид, че понякога първите ви 1-2 чашки няма да са подходящи за вас, но това не бива да ви отказва да пробвате още няколко модела, за да намерите този, който най-много ви пасва.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес