Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масло от риган: Ползи за здравето и как да го приготвите у дома

17 юли 2024, 14:24 часа

Маслото от риган е едно от най-ценените билкови средства с изключителен ефект върху здравето. Лабораторните тестове показват, че това масло се справя успешно с бактериите и плесените. Маслото от риган се бори не само с кандида, но и с по-опасни паразити. Това билково масло е мощно срещу инфекции, бактерии, вируси и плесени.

Още: Магнезий или калций: Кое е най-доброто решение за здрави кости

Етеричното масло от риган се използва главно за:

  • Лечение на гъбички по краката или ноктите. Изсипете няколко чаени лъжички масло от риган в съд с вода и накиснете краката си в него. Можете също така да смесите маслото със зехтин или кокосово масло и да го нанесете директно върху ноктите или стъпалата си.
  • При паразити и инфекции. Разтворете маслото в друго масло, например кокосово масло и го задръжте под езика си за няколко минути. Изплакнете устата си и след това повторете тази процедура поне четири пъти на ден.
  • Облекчаване на синузит и простудни инфекции. Изсипете няколко капки масло от риган в купа с вряла вода и поемете парата от тях.
  • За да си го приготвите са ви необходими:

    • Две пълни чаши с листа от риган.
    • 1 чаша зехтин екстра върджин.
    • Стъклен буркан с капак.

    Начин на приготвяне:

    Измийте ригана обилно с вода и след това го подсушете. Поставете листата в стъкления буркан и ги притиснете на дъното, за да се освободи възможно най-много етерично масло. Изсипете върху тях зехтина и разбъркайте. Маслото трябва да е леко топло. Загрейте го в микровълнова фурна или в купа с гореща вода. След като излеете зехтина в буркана, затворете капачката и го оставете да престои за една до две седмици.

    Съхранявайте буркана на хладно и тъмно място. Разклащайте го редовно. С течение на времето течността ще придобие яркокафяв цвят. След това прецедете и съхранявайте зехтина в стъклен буркан в хладилника.

    Можете да го използвате, като поставяте по 3-5 капки във вода всеки ден, по време на грипния сезон или когато се чувствате отпаднали.

    Маслото от риган се бори с възпаленията и е богато на антиоксиданти, което го прави истинско съкровище за имунната система.

    Още: Ефективно природно средство при камъни в бъбреците

    Смесете няколко капки масло от риган със зехтин и нанесете върху рани, кожни наранявания или инфектирани участъци. Това средство може да се използва и за венците.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес