Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

24 април 2024, 06:40 часа
Реклама

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест много бързо, ако не се съхранява при правилните условия.

Как да запазим марулята свежа възможно по-дълго?

Салатата ще запази свежестта си за кратко - буквално няколко дни, ако не я подготвите правилно, преди да я поставите в хладилника.

Марулята е продукт с много високо съдържание на вода, което може да привлече бактерии и в крайна сметка плесен. Само един петминутен трик ще ви помогне да създадете идеалния защитен слой за листата, който ще запази свежестта им. Този метод работи не само за салата, но и за други зеленчуци - например спанак. Благодарение на него те могат да останат свежи няколко седмици.

Защо марулята горчи - ето къде грешат градинарите

За да не се развали салатата твърде бързо, можете да я накиснете в разтвор от вода и малко количество бял оцет. Оцетът е течността, която помага за премахване на бактерии и мръсотия и удължава свежестта на зелената салата, без да влияе на вкуса на зеленчуците.

Първо трябва да отрежете върха на марулята и да я изплакнете добре под чешмата и едва след това да потопите марулята в купа, съдържаща около 60 милилитра оцет. Салатата трябва да се остави да кисне около две минути, след което отново да се измият листата, така че да не остана абсолютно никакви замърсявания.

Преди да приберете салатата в хладилника, уверете се, че е напълно суха, защото влагата също може да доведе до разваляне. Можете да поставите листата върху хартиена кърпа, за да изсъхнат.

Правила за съхранение на зеленчуци в хладилника

При съхранение на всички други зеленчуци се спават някои общи правила:

  • Съхранявайте зеленчуците неизмити - най-добре е да не миете плодовете и зеленчуците, преди да ги поставите в хладилника. Влагата ще доведе до бързо разваляне на прясната храна.
  • Поставете зелените подправки във вода - магданоз, копър и други билки бързо увяхват в хладилника. За да не се случи това, отрежете корените и сложете зелените подправки в чаша вода, след което можете да ги поставите в хладилника.
  • Отделете бананите и доматите - някои плодове и зеленчуци отделят етилен, който ускорява узряването на други пресни храни. Те включват например ябълки, банани, домати, авокадо. По-добре е да ги съхранявате отделно, тогава те няма да доведат до презряване на своите „съседи“ в хладилника.
  • Отрежете върховете на кореноплодните зеленчуци - цвекло, моркови, ряпа, репички, репички - всички те могат да се съхраняват в хладилника за дълго време, ако отрежете върховете след покупката. Не трябва обаче да белите кореноплодните - по-добре е да направите това непосредствено преди готвене. Така морковите например могат да издържат в хладилника около две седмици.

Кога се сее марулята - ето как да разберем
 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес