Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любими плодове, които незабавно ограничават желанието за сладко

25 септември 2024, 11:30 часа

Често ли ви се хапва шоколад, торти или сладкиши? Експертите по хранене са сигурни, че е възможно да се откажете от сладкото, но първо трябва да надхитрите себе си и да предложите здравословна алтернатива в замяна. Каква точно?

Ако следите теглото си, разбирате много добре: невъзможно е да останете стройни, докато ентусиазирано ядете сладкиши. Добавената захар трябва да се сведе до минимум в диетата, защото провокира развитието на възпалителни процеси в организма, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, кожни и зъбни проблеми.

Но отказването от шоколад, сладкиши и торти понякога е невероятно трудно. В крайна сметка, захарта може да предизвика пристрастяване, подобно на наркотиците. И за да се лишите доброволно от нея, е необходима огромна воля. Ако ви е трудно да живеете без сладкиши, опитайте първо да ги замените с по-здравословни алтернативи.

Още: Класическа рецепта за френска селска торта

 

Вместо шоколад: тези плодове задоволяват апетита ви за сладко

·         Ягода

Не се тревожете, този плод е на разположение през цялата година: напълно е възможно да замените пресен продукт със замразен, не е толкова скъпо. Но ягодите могат да бъдат отлична алтернатива на сладкишите. Това е чудесен заместител на висококалоричните десерти. Между другото, ягодите съдържат повече витамин С от лимоните и портокалите. Съдържат още фолиева киселина, цинк, манган, витамини В1 и К. Въпреки сладкия вкус, ягодите са нискокалорични.

Още: Лек десерт за летните следобеди: Вълшебна торта с кафе

Ягодите също съдържат вторични растителни вещества, полезни за тялото. Те убиват микробите и имат противовъзпалителни ефекти, предотвратявайки развитието на рак и сърдечни заболявания.

 

·         Боровинка

Помага за нормализиране на храносмилателната система и намаляване на желанието за сладко. Съдържа много витамин Е и манган. Цветът на боровинките се придава от полезните антоцианини, които защитават клетките на тялото. Плодът съдържа лимонена, млечна, янтарна, ябълчена и много други киселини, които имат благоприятен ефект върху тялото.

Още: Като едно време: Солена палачинкова торта

 

·         Диня

Съдържа само 37 килокалории на 100 грама, но вашите вкусови рецептори ще бъдат доволни: всичко е сладост и удоволствие.

Ако имате желание за сладко, опитайте да похапвате такива здравословни горски плодове като:

·         череша,

·         касис,

·         ябълка,

·         пъпеш.

Ако наистина искате нещо сладко, най-добре е да не тичате до магазина за шоколад, а да се насладите на здравословна закуска от плодове. Между другото, по-добре е да не залагате на банани и грозде. Твърде много фруктоза може да доведе до стомашно-чревни проблеми.

 

Не се отказвайте напълно от шоколада

Пълното лишаване от сладко също е лоша идея. Но трябва да запомните, че трябва да си позволите да ги ядете от време на време и в малки количества.

Чудесен начин постепенно да се откажете от много сладкиши е просто да не ги купувате или да ги държите вкъщи. Ако искате шоколад, защо не си позволите малко парченце? Да, това е храна за душата, но трябва да се консумира умерено.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес