Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри дали е безопасно да избелвате зъбите си по време на бременност

10 юли 2023, 08:15 часа

Поддържането на добра устна хигиена е важно, особено по време на бременност. Много жени се чудят дали е безопасно да избелват зъбите си по време на бременност. Въпреки че няма убедителни доказателства, които да сочат, че избелването на зъбите е вредно по време на бременност, се препоръчва да бъдете предпазливи и да се консултирате с вашия лекар, преди да се подложите на каквито и да било стоматологични процедури.

Процедурите за избелване на зъби обикновено включват използването на избелващи агенти, като водороден пероксид или карбамиден пероксид, за отстраняване на петна и промяна на цвета на зъбите. Тези агенти проникват в емайла и разрушават петната, което води до по-бяла усмивка. Безопасността на тези агенти по време на бременност обаче не е подробно проучена.

Основното притеснение при избелването на зъбите по време на бременност е потенциалното поглъщане на избелващите агенти. Въпреки че количеството погълнат материал е минимално, препоръчително е да се избягва ненужното излагане на химикали в този чувствителен период. Освен това при някои бременни жени може да се наблюдава повишена чувствителност и възпаление на венците, което може да се изостри от процедурите за избелване на зъби.

Консултацията с вашия зъболекар и акушер-гинеколог е от решаващо значение, преди да обмислите каквито и да било процедури за избелване на зъбите. Те могат да преценят индивидуалните ви обстоятелства и да ви посъветват за най-добрия начин на действие. Вашите здравни специалисти ще вземат предвид фактори като етапа на бременността ви, оралното ви здраве и всички потенциални рискове, свързани с конкретните методи за избелване.

Стоматолог разкри как да избелим зъбите, без да повредим емайла

При липса на убедителни доказателства много здравни специалисти препоръчват да се отложат процедурите за избелване на зъбите до раждането. Ако обаче все пак желаете да избелите зъбите си по време на бременността, като по-безопасни варианти могат да се обмислят алтернативни методи, като например избелваща паста за зъби без избелване или професионално почистване.

Поддържането на добра устна хигиена, включително редовно миене на зъбите, почистване с конец за зъби и посещение на зъболекаря за профилактични прегледи, е от решаващо значение по време на бременността. Това ще помогне за предотвратяване на стоматологични проблеми като кариеси и заболявания на венците, които могат да се обострят по време на бременността поради хормоналните промени.

Не забравяйте, че бременността е уникален период в живота на жената и здравето и благосъстоянието на майката и бебето трябва да бъдат основен приоритет. Ако не сте сигурни за някоя стоматологична процедура, винаги е най-добре да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да пристъпите към нея.

Въпреки че няма конкретни доказателства, че избелването на зъбите не е безопасно по време на бременност, препоръчително е да бъдете предпазливи и да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги. Той може да ви даде индивидуални насоки въз основа на конкретната ситуация, за да гарантира здравето и безопасността както на вас, така и на вашето бебе.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес